Tekil mesaj gösterimi
Alt 19 Şubat 2023, 20:34   #1
Çevrimiçi
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Fotoğrafta Alan Derinliği Nasıl Yaratılır?

Fotoğrafta Alan Derinliği Nasıl Yaratılır?



Bir fotoğraf terimi olan alan derinliği, fotoğrafı çekilen objenin arka detaylardan ayrıştırılmak amacıyla netleştirilmesidir. Alan derinliğinin miktarı ayarlanacak diyafram değerine göre ortaya çıkacaktır.

Alan derinliği, fotoğrafta vurgulamak istenilen objeyi diğer unsurlardan ayırmaya yarar. Düşük diyafram veya yüksek diyafram seçilerek elde edilen alan derinliği, bir fotoğraf karesinde daha güçlü kompozisyon oluşturmak açısından önemlidir.

Fotoğrafta netleştirilen alan genişledikçe alan derinliği de genişleyecek, netleştirilen alan küçüldükçe alan derinliği de daralacaktır. Örneğin bir manzara fotoğrafı çekileceği zaman geniş bir bir ayçiçeği tarlasını fotoğrafta net bir şekilde verebilmek için diyaframı f:5/6 ve üzerinde tutumak gerekmektedir. Alan derinliğinde yüksek diyafram kullanımı yan yana durmuş kalabalık bir aileyi, büyük bir yapıyı ya da uçsuz bucaksız bir lale tarlasını çekmek için gerekli olacaktır.

Alan derinliğindeki keskinlik özellikle portre çekimlerinde çok önemlidir. Çekilen modelin yüz hatları, saçları ve bedeni fotoğrafta daha net bir şekilde vurgulanmalıdır. Bunun için de alan derinliğinin doğru bir şekilde ayarlanması gerekir. Burada diyafram değeri düşürülecek ve f:5/6 ve altında bir diyaframla fotoğraf çekimi gerçekleştirilecektir. Bu alan derinliği, modeli ön plana çıkarırken etrafında bulunan ve kareye giren diğer tüm detayların bulanıklaşmasını sağlayacaktır.

Alan derinliğinde düşük fotoğraf çekimlerinde sıklıkla f:1.8 veya f:1.2 diyafram aralıkları tercih edilmektedir. Manzara ve yapıların çekimlerinde ise alan derinliğini genişletmek gerektiğinden sıklıkla f:5.6 ve f:16 diyafram aralıkları tercih edilir.

Fotoğrafta alan derinliğini belirleyen bazı unsurlar vardır. Bunların başında diyafram aralıkları gelmektedir. Belirleyici olan diğer bir unsur ise odak uzaklığıdır. Odak uzaklığı arttıkça alan derinliği azalmaktadır. Özellikle mode fotoğrafçıları odak uzaklığı yüksek lensleri tercih ederek daha net alan derinliği elde etmeye çalışırlar.

Objeyle objektif arasındaki mesafe de alan derinliğini etkileyen önemli bir unsurdur. Fotoğrafı çeken kişi makinesiyle birlikte objeye yaklaştığında veya objektifinin yakınlaştırma özelliğini (zoom) kullandığında alan derinliği azalacak obje netleşirken etrafınfaki diğer detaylar bulanıklaşacaktır.

Fotoğrafta doğru bir alan derinliği elde etmenin yolu bol bol çekim yaparak deneme yanılma yoludur. Öncelikle çekilecek fotoğrafta kadrajı doğru şekilde oluşturmak gerekir. Sonrasında fotoğrafta vurgulanmak istenen objelere göre diyafram değeri seçilmelidir. Böylece istenilen alan derinliği de belirlenecektir. Belirlenen bu iki detay, fotoğrafı çekmeden önce objeye yaklaşılması veya objeye zoom yapılması durumunda yeniden düzenlenmelidir.

Objeyi arka fondan uzaklaştırmak da alan derinliğinin sağlanmasına olumlu katkıda bulunacaktır; böylece obje, arka fondan ayrıştırılacak ve net bir alan derinliği elde edilecektir.




To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


“ Kimseyle hiçbir konuda yarış halinde değilim.
Kimseden akıllı, kimseden güzel, kimseden iyi olma gibi bir iddiam yok.
Kimse için 'EN' değilim, 'DAHA' değilim.
Bu devasa iddiasızlığın bana verdiği özgürlüğün hastasıyım. ”


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı