Tekil mesaj gösterimi
Alt 20 Şubat 2023, 09:45   #1
Çevrimiçi
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart P Vitamini (Flavonoidler) Nedir, Faydaları Nelerdir?

P Vitamini (Flavonoidler) Nedir, Faydaları Nelerdir?



P vitamini, flavonoidler adı verilen bir grup bitki bileşiği için kullanılan terimdir. Fakat bu bileşikler aslında vitamin değildir. Çeşitli besinlerde bulunan flavonoid, bazı gıdalara rengini verir. Bitkileri enfeksiyondan ve UV ışınlarından korur. P vitamini olarak adlandırılan flavonoidlerin, sağlık üzerinde çeşitli faydaları vardır.

P Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

Flavonoidler, 6 alt sınıfa sahiptir ve şu anda 6.000'den fazla flavonid vardır. 1930'lu yıllarda ilk kez bir portakaldan çıkarıldığında, yeni bir vitamin türü olduğu düşünülmüş ve P vitamini olarak adlandırılmıştır. Ancak sonrasında yapılan araştırmalarla flavonoidlerin vitamin olmadığı anlaşılmıştır. Bu nedenle ardın P vitamini ismi kullanılmıyor. Başlıca flavonoid çeşitleri ve besin kaynakları şu şekildedir;
  • Flavonoller: Diyetteki en bol flavonoid kaynağı olan flavonoller arasında kaempferol, kuersetin, mirisetin ve fisetin bulunur. Bu bileşik, çilek, soğan, zeytinyağı, lahana, üzüm, domates ve çayda bulunur.
  • Flavonlar: Gıda tedarikinde yaygın olarak bulunur. Kereviz, papatya, kekik, nane ve maydanoz flavon kaynaklarıdır.
  • Flavanoller ve flavan-3-oller: Siyah, yeşil ve oolong çayında yüksek konsantrasyonda bulunur. Ayrıca üzüm, elma ve kakaoda da bulunur.
  • İzoflavonlar: Soya fasulyesi ve soya ürünlerinde bulunur.
  • Antosiyanidinler: Çoğu mavi, mor ve kırmızı besin, rengini antosiyanidlerden alır. Bu bileşik özellikle çilek, kızılcık, yaban mersini, böğürtlen ve üzümde bulunur.
P Vitamininin Faydaları Nelerdir?
  • Flavonoidler, antioksidan olarak hareket eder. Hücre hasarına ve hastalığa yol açabilen serbest radikaller adı verilen reaktif moleküllerin oluşumunu azalttığı gösterilmiştir.
  • Metabolizmanızın vücudunuzdaki flavonoidlerin biyoyararlanımını büyük ölçüde etkilediği görülüyor. Ayrıca hızla atılabilirler.
  • Araştırmalar, flavonoidlerin karbonhidrat, protein veya yağlarla birlikte tüketilip tüketilmediğinin biyoyararlanımını ve emilimini etkileyebileceğini gösteriyor. Bu faktörler ayrıca bağırsak bakterilerinizin bileşiminden de etkilenir.
  • Kakao flavanolleri üzerine yapılan çeşitli araştırmalar, muhtemelen hücre hayatta kalması ve hafızasında yer alan hücre sinyal yollarıyla etkileşimler yoluyla, beyin hücrelerini koruyabileceklerini ve insanlarda beyin sağlığını artırabileceklerini düşündürmektedir.
  • Spesifik flavonoidlerin yüksek diyet alımının, daha düşük tip 2 diyabet riski ile ilişkili olduğunu buldu. Günlük tüketilen her 300 mg flavonoid için diyabet riski %5 azaldı.




To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


“ Kimseyle hiçbir konuda yarış halinde değilim.
Kimseden akıllı, kimseden güzel, kimseden iyi olma gibi bir iddiam yok.
Kimse için 'EN' değilim, 'DAHA' değilim.
Bu devasa iddiasızlığın bana verdiği özgürlüğün hastasıyım. ”


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı