Tekil mesaj gösterimi
Alt , 08:30   #1
Çevrimdışı
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Istakoz Nasıl Bir Hayvandır? Istakozların Özellikleri

Istakoz Nasıl Bir Hayvandır? Istakozların Özellikleri



Istakoz; Denizlerde yaşayan, pek makbul sayılan beyaz eti için avlanan bir deniz hayvanıdır. Eklembacaklıların kabuklular sınıfındandır. Vücudu kitin adı verilen kalın bir kireçli talaka ile örtülüdür. Mavimsi, yeşilimtırak siyah olan bu kabuk hayvanın yosunların, kayaların arasında gizlenmesine yardım eder. Istakozun başlıca özelliği her iki yanındaki beş çift ayağından en önündeki çiftin çok gelişerek kuvvetli bir kıskaç halini almış olmasıdır. Hayvan bu kıskacı sayesinde avını yakalar, ağzına götürür. Başının üstünde, sap adı verilen iki çıkıntının tepesindeki gözleri çok kuvvetlidir. Çok uzakları bile dikkatle gözetleyebilir. Ayrıca, başının üzerinden arkaya doğru uzanan, uzunluğu vücudunu geçen bir çift duyarga hayvanın dokunma organlarıdır. Istakozun geriye kalan dört ayağı öndekilerden daha küçüktür. Bunların ucunda ufak birer kıskaç vardır.

Istakozun karnı birbirine geçme halkalardan ibarettir.
Her halkada uçları çatallı birer küçük ayak bulunur. Son halka yassılaşarak bir yüzgeç halini almıştır. Denizin dibindeyken ayaklarının üstünde yürür, suyun içindeyken kuyruğunu kendine doğru çekerek geri geri yüzer.

Istakoz, bacaklarının göğüste birleştiği yerdeki solungaçlarıyla solunur. Sudan çıktıktan sonra da uzunca bir müddet yaşar.

Istakozlar, pek çok deniz hayvanı gibi, yumurtlayarak ürerler. Dişi ıstakoz 5.000-100.000 kadar yumurta yumurtlar, bunları on bir ay kadar karnının altında saklar. Kışın derin sularda yaşayan ıstakoz ilkbahara doğru daha sığ sulara gelir. Bu sıralarda da yumurtalardan küçük yavrular çıkar. Bunlar analarına hiç benzemezler. Düşmanı çok olduğundan hemen gizlenmek zorundadırlar. Taşların, kayaların arasına gizlenirler, kendilerinden daha küçük yaratıkları yiyerek beslenirler.

Istakoz küçük balıklar, kurtçuklar ve salyangoz yiyerek beslenir.
Daha çok, kokmuş etten hoşlanır. Kayanın arasına gizlenip kıskaçlarını dışarıda bırakır, avının yeter derecede yaklaştığını görünce birden atlayarak kıskacıyla yakalar.

Sularımızdaki ıstakozlar çoklukla 30 – 40 cm. uzunluğundadır. Büyük denizlerde daha büyük ıstakozlar bulunur. Boyu 1 m. yi, ağırlığı 10 kiloyu bulan ıstakozlara rastlanmıştır

Istakoz birçok yerlerde dökülmez mürekkep hokkalarına benzeyen sepetlerde yakalanır. Bu sepetler suyun dibine bir müddet için bırakılır. Istakoz sepetin içindeki ya kokmuş et, ya da buna benzer yemin kokusuna gelerek içine girer, bir daha çıkamaz. Istakoz, birçok yerlerde kalkan ağlarına da takılır.




To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.



To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı