Tekil mesaj gösterimi
Alt 09 Mart 2023, 17:14   #2
Çevrimiçi
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Yanıt: 12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü ile Yazılar

İSTİKLAL MARŞININ MECLİSE GİRMESİ VE KABULÜ

Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde çalınan ve söylenen marşlar, padişah için bestelenen marşlardı.

Avrupa’ya giden temizcilerimiz güç durumda kalırlardı. Çünkü ulusal marşımız yoktu. Atatürk özgürlük savaşını kazanıp genç Türkiye Cumhuriyeti’ni kurunca bir istiklal marşımızın olması gerektiğini belirtti.

İsmet paşa o sıralarda batı cephesi komutanıydı. İsmet Paşa’nın önerisi ile Milli Eğitim Bakanlığı bir yarışması açtı. Birincilik alan şiirin şairine 500 lira ödül verilecekti. Yapılan yarışmaya 724 şair katıldı. Bu şairlerin hiçbiri ulusal duyguları ve Kurtuluş Savaşı'nın özüne yansıtacak güçte bulunmadı.

Zamanın Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver ; para ödülü olduğu için yarışmaya katılmayan Mehmet Akif Ersoy'u ödül verilmeyeceğini ve şiir yazması konusunda Balıkesir milletvekili Hasan Basri Çantay ile birlikte ikna etmeye uğraşırlar.

İstiklal Marşı Meclis'te

1 Mart 1337 (1921) meclis başkanlığında Mustafa kemal olmak üzere, meclis ikinci toplantı döneminde başlarken, bütün mebuslar hazır, localar ise dinleyicilerle dolu bulunmaktaydı. Maarif vekili Hamdullah Suphi, müsabaka Heyeti’nin seçmiş olduğu yedi şiirle, müzakerelerin başlamasını beklemektedir. Milli mücadelenin bu tarihi günde Mustafa kemal, bir yıl önce ile o yılın mukayesesinin yapıldığı açış konuşmasını yapar.

Paşa ünvanı almış olan ismet İnönü, İnönü savaşlarının kahramanı olan büyük tezahüratlarla kürsüye geldi ve heyecanlı bir konuşma yaptı.

Reis paşa – istiklal marşlarından bir tanesinin kürsüden okunmasının heyet-i celile karar vermişti.

Hamdullah Suphi Bey- arkadaşlar, hatırlarsanız, maarif vekaleti son mücadelemizin ruhunu terennüm edecek bir marş için şairlerimize müracaat etmiştir. Birçok şiirler geldi.

İstiklal Marşının Resmen Kabulü

Marşının resmen kabulü müzakeresi 11 gün gerçekleşebilmiştir. 12 Mart 1921 günkü toplantıda başkanlık kürsüsünde Doktor Adnan (Adıvar ) oturmaktadır. (Kastamonu) doktor Suat (Ertuğrul ) necim (karesi) Hasan Bahri (Ankara ) Şemsettin, emin, Bitlis, Yusuf ziya, Isparta, İbrahim Kırşehir Yahya galip beylerin verdikleri takrir ile oya sunularak, Mehmet Akif in yazdığı istiklal marşı ekseriyet-i azamiye ile kabul edildi.

Müdif Efendi (Kırşehir)- Reis bey yalnız bir şey arz edeceğim. Hamdullah Suphi beyin bu marşı kürsüde bir daha akmasını rica ediyorum.

Reis bey- müsaade buyurunuz efendim heyet-i muhtereme bu marşı kabul ettiğimizden tabii resmi bir istiklal marşı olarak tanımıştır. Bina enleyen ayakta dinlemeniz icat eder. Buyurunuz efendiler.

Hamdullah Suphi (Tanrıöver) kürsüye gelerek İstiklal Marşı’nın okudu. İstiklal Marşı’nın resmi marş olarak ilk defa okunması, büyük saygı ve takdir hisleriyle dolup taşıyordu. Mehmet Akif ise, müzakereler başladığında mahcubiyetten sessizce salondan ayrılmıştı.

Meclis üyeleri şiiri ayakta alkışlarla karşıladılar. Bunlar ARASINDA Mustafa Kemal de vardı.

Seçilen şiirin ilk iki kıtası beste yarışmasına sunuldu. Gelen 24 beste arasında Osman Zeki Üngör’ün bestesi birinci oldu. Osman Zeki Üngör, bu besteyi İzmir’e giren süvarilerimizin ilhamı ile yazdığını söyledi.

Bugün büyük bir coşku ve gururla söylediğimiz ve bir bayrak, bir dil. Bir yurt gibi koruduğumuz İstiklal Marşımız, dünya durdukça mavi göklerde yankılanacaktır.

Bu Gri Şehrin Tüm Yollarını Rengarenk Boyamak İster,
Bazen Kızar Dünyaya ama Sadece Kendini Üzer...
Göremezler, Kalbindeki Elmasa Erişemezler,
Kanatlarını Rüzgara Açmış, Dur Diyemezler...
Onun Bir Düşü Var ki Asla Bilemezler!

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı