16 Mart Dünya Vicdan Gününün Anlam ve Önemi
16 Mart Dünya Vicdan Gününün Anlam ve Önemi
Bu gün, Rachel Corrie ismiyle bir arada anılmaktadır. 1979 yılında ABD Washington’a bağlı Olympia şehrinde dünyaya gelen Rachel Aliene Corrie, üniversitede öğrenciyken bir kardeş şehir projesi kapsamında Gazze’ye gider.
O dönem şehirde El Aksa İntifadası devam ediyordu. Burada, İsrail Ordusu’nun Filistinlilerin evlerini yıkmasına şiddet dışı eylemlerle engel olmaya çalışan Uluslararası Dayanışma Örgütü (ISM) aktivistleriyle tanışan Corrie; geldikten 2 ay sonra 16 Mart 2003’te, 2 İsrail buldozerine karşı 8 ISM aktivistiyle birlikte direnirken öldürüldü.
Ölümünden önce parlak, fosforlu ve turuncu bir yelek giyen ve megafon kullanan Rachel Corrie, öldürüldüğü esnada Filistin'deyken tanıştığı dostu eczacı Samir Nasrallah'ın ailesinin evini yıkmaya çalışan İsrail buldozerinin karşısında duruyordu. Buldozer tarafından 2 kez ezilmesi sonucu kafatası kırıldı, kaburgaları parçalandı ve akciğerleri delindi.
Anısı yaşatılıyor, vicdana vurgu yapılıyor
Olaydan sonra bazı görgü tanıkları buldozer operatörünün İsrail askeri olduğunu ve Corrie’yi kasıtlı bir şekilde ezdiğini öne sürmüştür. İsrail hükümeti ise olayın bir kaza olduğunu ve operatörün Corrie’ye görmediğini iddia etmiştir.
Daha sonra Corrie’nin yaşamını yitirdiği bu tarih, Otuzuncu Harf Edebiyat ve Düşünce dergisi tarafından Rachel Corrie’nin anısına Dünya Vicdan Günü olarak isimlendirildi. O tarihten bu yana ülkemizde yapılan bazı etkinlikler ile Corrie’nin anısı yaşatıldı ve vicdan olgusuna vurgu yapıldı.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
|