Tekil mesaj gösterimi
Alt 19 Temmuz 2022, 16:07   #1
Çevrimdışı
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart 43 | Kütahya

43 | Kütahya

43 | Kütahya


Genel Bilgiler
  • Yüzölçümü: 11.977 km²
  • Nüfusu: 656.903 (2000)
  • Nüfus Yoğunluğu: 55
  • Şehir Nüfusu: 318.869 (2000)
  • Köy Nüfusu: 338.034 (2000)
  • Yıllık Nüfus Artış Hızı: %12,81
  • Yıllık Şehir Nüfus Artış Hızı: %27,10
  • Yıllık Köy Nüfus Artış Hızı: %0,97
  • İl Trafik No: 43
  • İl Telefon Kodu: 274
Hakkında Bilgi
Kütahya' nın İlçeleri: Altıntaş, Aslanapa, Çavdarhisar, Domaniç, Dumlupınar, Emet, Gediz, Pazarlar, Şaphane, Hisarcık, Simav ve Tavşanlı' dır.

Coğrafyası
Kütahya İli özellikle kuzey, batı ve güneyi ormanlar bakımından çok zengindir. Domaniç ve Kütahya Merkez de kızılçam ve karaçam ormanları, İlin iç kesimlerinde mazı meşesi, saçlı meşe ve Lübnan meşesinden oluşan meşe ormanları, Emet ve Tavşanlı da ardıç ve karaçam ormanları, Gediz ve Simav' da kestane, at kestanesi ve kızılçam ormanları yaygındır. Kütahya endemik türler açısından da önemli zenginliklere sahiptir.

Kütahya, av hayvanları bakımından zengin bir bölgede yer almaktadır. İlde Avrupa ve Türkiye' nin en büyük ve nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan toy kuşları koruma altına alınmıştır. Murat dağında da Geyik Koruma ve Üretme İstasyonu oluşturulmuştur.

İklimi
Kütahya iklimi, Ege, Marmara ve İç Anadolu iklimleri arasında bir "geçiş iklimi" niteliği taşımaktadır. Kütahya, sıcaklık bakımından daha çok İç Anadolu ikliminin, yağış rejimi bakımından ise Marmara ikliminin etkisi altındadır.

Tarihçesi
Kütahya, M.Ö. 3000 yıllarında kurulmuş medeniyetlerin ve kültürlerin harman olduğu Kütahya' nın antik çağda ilk ev sahipleri Friglerdir. Kütahya daha sonra Roma, Bizans, Germiyanoğulları , Osmanlı egemenliğine girmiştir.

Kütahya' da egemen olan bütün uygarlıklara ilişkin çok sayıda eser bulunmaktadır. Özellikle Frig Vadisi adı verilen ilin doğusundaki Türkmen Dağı eteklerindeki alan, bu eserler açısından çok zengindir.

Roma döneminde piskoposluk merkezi olan Kütahya’ da bu döneme ait en önemli eser Aizanoi Antik Kenti' dir. Aizanoi, Anadolu’ nun en zengin antik kentlerinden birisidir. Dünyanın İlk Borsası Aizonai’ de kurulmuştur.

Anadolu’ da Türk Hakimiyeti başladığın da Kütahya ve çevresi Germiyanoğulları Beyliğine verilmiştir. Kütahya iki kez Germiyanoğulları Beyliğine başkentlik yapmış ve bu dönemde yapılan pek çok eser günümüze kadar ulaşmıştır. Kütahya ve çevresi Osmanlı Devletine Devlet Hatun’ un çeyizi olarak verilmiş ve bu nedenle şehzadeler Şehri olarak anılmıştır.

Kütahya Osmanlı İmparatorluğu döneminde de Anadolu Beylerbeyliği’ ne merkezlik etmiştir. Osmanlı dönemi eserleri korunmuş haldedir.

Ne Yenir?
Yörenin ünlü yemekleri arasında çorbalardan; Sıkıcık Çorbası, Oğmaç Çorbası ve Tutmaç Çorbası, sebze yemeklerinden; Ilıbada Dolması, Kabak Kabuğu Kavurması ve Soğan Dolması, hamur işlerinden; Cimcik, Tosunum, Gökçimen Hamursuzu, et yemeklerinden; Küpeti, Göveç ve Tirit, tatlılardan; Güllaç, Cendere ve Ev Baklavası sayılabilir.

Ne Alınır?
Çinileri ve porselenleri dünyaca ünlü Kütahya' da el sanatları da hala üretimini sürdürmektedir. Tabakçılık, urgancılık, hasırcılık, ağdacılık, yemenicilik, semercilik, nalbantlık,saraçlık gibi yok olmak üzere olan el sanatlarının son temsilcileri Simav ilçesinde bulunmaktadır. Çini ve porselen eşyaların yanı sıra, dokuma ve el işlemeleri hediyelik olarak satın alınabilir.

Kütahya' ya nasıl gidilir?
Karayolu: Kütahya’ nın Manisa dışındaki altı komşu İl’ e (Eskişehir, Afyon, Uşak, Bursa, Bilecik ve Balıkesir) düzenli karayolu bağlantısı vardır. İl merkezinden ilçelere ve ilçelerin birbirlerine karayolu bağlantıları muntazamdır. Kütahya, İstanbul’ u Antalya’ ya, Ankara’ yı İzmir’ e bağlayan karayolları kavşağındadır. Otobüs ile Kütahya-Ankara arası 4,5 saat; İzmir, İstanbul ve Antalya' ya ulaşım 6 saat' tir. Terminal kent merkezindedir. Terminale belediye otobüsleri, dolmuş ile ulaşmak mümkündür. Otogar Tel: (+90-274) 223 60 96-223 57 31

Demiryolu: Kütahya, Eskişehir üzerinden kuzeye ve doğuya, Balıkesir üzerinden batıya, Afyon üzerinden güneye ve İç Anadolu’ ya uzanan demiryolu ağlarına bağlanmaktadır. Kütahya, güneyinden geçen Ankara-İzmir demiryoluna ise Dumlupınar ilçesinden bağlanmaktadır. Tren garı kent merkezindedir. Gara belediye otobüsleri, dolmuş ile ulaşmak mümkündür. İstasyon Tel: (+90-274) 223 61 21
  Alıntı