Erkeğin kullanması gerekli olan mineraller erkek bedeninin yapıtaşları olup, kadına oranla daha fazla enerji tüketen erkeklerin alması gerekli olan besin takviyeleridir.
Doğru besin takviyesi kullanmak erkek sağlığı için çok önemli olup, gereksiz besin takviyeleri ise zengin idrar üretimi dışında bir işe yaramaz. Çünkü besin takviyeleri vücudun zayıf yönlerini kuvvetlendirmek için alınır. Önceki yazı serimiz olan erkeklerde vitamin ihtiyacı konulu makaleyi okuduğunuzu da farzederek bu erkeklerin gereksinim duyduğu mineralleri alfabetik olarak listeleyelim:
Alfa Lipoik Asit (Antioksidan)
Hem antioksidan özelliği hem de diyabet (şeker hastalığı) nedeniyle oluşan sinir rahatsızlıklarına yararlıdır.
Dozu: Antioksidan ihtiyacı olan erkekler için gerekli doz: 2 günde bir, 200 mg.
Bor minerali (Prostat koruması için)
Hafızayı güçlendirme ve konsantrasyonu artırma etkisinin yanısıra uygun dozda alınan bor minerali erkekleri prostat kanserinden korur. Bor minerali kullanmayan erkekler, alanlara oranla % 65 oranında daha fazla prostat kanserine yakalanıyor.
Çinko (Testosteron hormonu üretimi)
Çinko erkeklik hormonu tetosteron başta olmak üzere erkek bedenindeki çeşitli hormonların üretilmesine yararlıdır. Soğuk algınlığı semptomlarına da iyi gelen çinko (Dikkat: İçinde çinko bulunan burun spreylerini fazla kullanmak koku alma duyusuna zarar verebilir) doğal olarak da sentetik ilaç olarak da alınabilir.
Erkekler alması gereken çinko dozu: Günde 13,3 mg. miktar yeterli olup, C vitamini ile beraber alınması halinde emilimi daha kolay olur.
Nerede bulunur? Fındık, fasulye, et.
Demir (Kalp ve damar sağlığı için)
Kandaki oksijen akışını sağlamak için faydalıdır. Fazlasının kalp krizi riski yarattığı düşünüldüğünden erkeklerin fazla tüketmemesi gerekir. Sentetik Takviyelerle değil doğal kaynaklardan ihtiyaç karşılamak yeterlidir.
Erkeklerin alması gereken demir miktarı: Günde 8 mg. yeterlidir.
Hangi besinlerde bulunur? Et, yumurta, tahıl, kabak çekirdeği, ıspanak ve kepek.
Folik asit, kanın akıcı hale gelmesine yarar. Bilimsel araştırmalara göre folik asit alan erkeklerin kalp krizine yakalanma olasılıkları diğerlerine göre %30’a varan oranlarda azalmakta olduğu belirlenmiştir. Tıkalı kalp damarlarını açmak ve homosistein (kanda pıhtı oluşma riskini artıran bir amino asittir) düzeyini düşürerek (homosisteini çözme özelliği) beyne doğru giden kan akışını hızlandırarak Alzheimer hastalığını önleme fonsiyonu bulunur.
Erkekler ne kadar folik asit kullanmalı: Günde 400-500 mcg. (Bu miktarlar homosistein seviyesini %18 oranında düşürür.) Bazı ülser ilaçları folik asit seviyesini azaltabileceğinden bu durumda daha fazla folik asit takviyesi gereklidir.
Folik asit hangi besinlerde bulunur? Ispanak, brokoli, Turunçgiller, fasulyegiller, tahıllarda folik asit bulunur.
Glukozamin (Eklemleri ve kıkırdakları korumak için)
Yaş ilerledikçe eklemlerdeki kıkırdak yoğunluğu azalır. Yaşlılıkla birlikte kıkırdakların kıkırdak üretimi ve eklemlerin hasar görmesini önlemek için gereklidir. Glukozamin bir tür amino şeker olup, yengeç ve ıstakoz kabuklarından elde edilir. Eklem problemleri yaşayan erkeklerde eklem ağrısı ve eklem tutulmaları % 25 oranında azalmakta olduğu bilimsel araştırmalarla ortaya çıkan bir hakikat. Ayrıca glukozamin içeren bir kremler eklem ağrılarını giderir.
Erkekler ne kadar glukozamine ihtiyaç duyar? Günde 1500 mg.
Nerede bulunur: Besin takviyesi olarak Glukozamin ile kondroitini birlikte içeren yapay ürünlerde ve ıstakoz ve yengeçte bulunur.
Kalsiyum (Kilo vermek ve Yağlanmayı önlemek için)
Kemikleri güçlendirme rolü oynayan kalsiyum aynı zamanda kilo vermeye de yarar.
Kalsiyumun kolon kanseri riskini azalttığı doğrultusunda yapılan araştırmaların yanısıra Amerikan Journal of Medicine dergisinde yayınlanan bir bilimsel araştırma sonucuna göre, kalsiyumun iyi kolesterolü %7 oranında artıran etkisi olduğu belirlenmiş durumda.
Kalsiyum hangi gıdalarda bulunur: Brokoli, tüm Süt ürünleri ve pazı.
Erkekler günlük ne kadar kalsiyum kullanmalı? Erkeklerin günlük kalsiyum gereksinimi 1.000 miligramdır. Günde iki defa 500 mg kalsiyum kullanımı erkekler için ideal dozdur. (1 bardak sütte 300 mg kalsiyum bulunduğundan günde 3 kere birer bardak süt içilmesi gerekli dozu karşılar.). Günde 2500 mg’dan fazla kalsiyum kullanmak ise zararlıdır.
Krom (Şeker hastalığından korunmak için)
Kas geliştirmeye yarayan bir gıda desteği olarak alınan krom, aynı zamanda fazla kilolu erkeklerde veya ailesinde şeker hastalığı olanlar için diyabetten korunmak için kullanılması şart olan bir elementtir. Krom, bedenin insüline karşı duyarlılığını yükselterek kan şekerini kontrol etmeye yarar.
Erkekler Ne kadar krom tüketmeli? Günlük ideal doz 35 mikrogram (mcg) olup, şeker hastası iseniz doktor tavsiyesi ile günde 200 mcg krom almanız yararlı olacaktır. Ayrıca ambalajında krom pikolinate bulunan ürünleri seçmelisiniz. Çünkü bilimsel araştırmalarda en etkili sonuçları veren krom çeşidi krom pikolinate türüdür.
Koenzim Q10
Coenzim insan bedenin ürettiği doğal bir madde olup, hücrelerin enerji üretiminde kullanılır, tam bir kanser düşmanıdır. Yaşı ilerleyen erkeklerde koenzim Q10 üretimi düşer ve coenzim Q10 takviyesi kullanmak şart olur. Koenzim Q10; kanser, Parkinson hastalığı, Huntigton sendromu ve kalp damar hastalıklarına karşı erkeği korumaya yarar.
Erkeklerde koenzim kullanım miktarı : Q10 multi vitaminlerde veya gıdalarda doğal olarak bulunmadığından harici olarak (ekstra) takviye olarak satın alınmalıdır. Şayet statin maddesi içeren kolesterol düşürücü ilaçlar kullanılıyorsa, Q10 seviyesi daha da azalacağından dolayı dozu artırarak günde 200 mg. Q10 alınması gereklidir.
Kreatin (Kas geliştirme ve hafızayı kuvvetlendirmek için)