Tekil mesaj gösterimi
Alt 29 Mart 2023, 09:00   #1
Çevrimiçi
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Çocuğum Çok Yaramaz, Ne Yapmalıyım?

Çocuğum Çok Yaramaz, Ne Yapmalıyım?

Nedir yaramazlık, yaramaz çocuk nasıl olur. Çocuklara yaramaz damgası vurmak çok kolaydır. Ama çocukların bu damgayı üzerlerinden atmaları hayli zaman alabilir.

Anne ve babaların istemedikleri davranışları yapan, onların sabrını zorlayan, onlar gibi düşünmeyen, onların kurduğu kurallara uymayan, onların sözlerinin dışına çıkan çocuklar yaramaz çocuklar mıdır?

Hiçbir çocuk yetişkinler gibi düşünmez, yetişkinlerin yaptığı hareketleri yapmaz, kurallara uymak istemez, çünkü anlar çocuktur. Onlar yetişkinlerden farklı düşünür, farklı görür. Onların dünyaları gerçek hayattan farklıdır. O yüzden ilk önce çocuğunuz gerçekten yaramaz mı yoksa normal bir çocuk nasıl hareket ediyorsa öylemi hareket ediyor bunu belirlemelisiniz.

Diyelim ki çocuğunuz gerçekten çok yaramaz bir çocuk, yapılmaması gereken her şeyi yapıyor se söz dinlemiyor. Bu durumda istenmeyen şey çocuğun davranışlarıdır, çocuk değildir. Çocuğunuzu değiştiremeyeceğiniz için davranışlarını değiştirmelisiniz.

Davranışlar doğuştan var olan şeyler değildir. Yetişme tarzından ailenin yaşamına kadar birçok etmen vardır davranışları belirleyen. Çocuklar davranışları anne ve babalarından öğrenirler. Çocuğunun çok yaramaz olduğunu düşünen anne ve babalar ilk önce onu yetiştirirken nerede hata yaptıklarını aramalılardır ve bu davranışını düzeltmek için kendi yaptıkları hataları düzeltmelilerdir. Sürekli çocuğa yüklenmek “bıktım senden de yaramazlıkların da, yeter artık bu kaçıncı oldu” gibi sözler söylemek yetişkinler açısından normal olsa da çocuklar derin izler bırakabilir. Yetişkinlerin bu tür söylemleri aslında gerçeği yansıtmaz, sadece sitem olarak söylerler ve çocuklarının ne kadar etkilenebileceklerini düşünmezler ama çocuklar sürekli tekrarlandığında gerçekten sevilmediği kanısına kapılabilir.

Anne ve babalar çocuklarına sınır getirirler ve bu çocuk gelişimi açısından çok doğru bir harekettir. Ama yapılan yanlış bu sınırın içindeki çocuğa davranışları ve yapmaları konusunda da sınır getirmeleridir. Çocuklar özgür olmak isterler. Anne ve babalar olarak çocuklarımıza getirdiğimiz sınırlar içerisinde sınırsız hareket etmesi imkanını vermeliyiz. Sınırlar çocuklara güven duygusu verir.

Çocukların yaramazlık yapmalarının en önemli nedenlerinden biri de anne ve babalarının dikkatlerini çekmek istemeleridir. Bazen anne ve babalarının yaptıkları bir şey için yeterli takdirde bulunmadığını veya onunla ilgilenmek yerine başka bir şey yaptığını düşündüklerinde anne ve babalarının kızacaklarını bile bile olumsuz davranışlarda bulunabilir. Anne ve babalar bu durumlarda kızmaktansa bunu nedenini bir düşünmelilerdir. İstedikleri bir şey yapılmadığı zaman da tepki olarak bu tür olumsuz davranışlarda bulunabilirler.

Anne ve babalar çocuklarına yaramaz damgası vurmadan önce etraflıca bir düşünmelidir. Kendi doğru bildikleri yanlış ve aslında çocuklarının yaptıkları çok doğru davranışlar olabilir, ya da çocukların yaptıkları davranışları temelinde başka nedenler yatabilir. Bu yüzden çocuklar yaramazlık yaptıkları zaman etraflıca bir düşünülmelidir.



Bu Gri Şehrin Tüm Yollarını Rengarenk Boyamak İster,
Bazen Kızar Dünyaya ama Sadece Kendini Üzer...
Göremezler, Kalbindeki Elmasa Erişemezler,
Kanatlarını Rüzgara Açmış, Dur Diyemezler...
Onun Bir Düşü Var ki Asla Bilemezler!

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı