Tekil mesaj gösterimi
Alt 29 Mart 2023, 09:37   #1
Çevrimiçi
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Kütüphane Haftası ile ilgili Bilgi ve Yazılar

Kütüphane Haftası ile ilgili Bilgi ve Yazılar

KÜTÜPHANE VE KÜTÜPHANECİLİK

Kütüphane, eski dilde kullanılan “kütüp” ve “hane” kelimelerinin birleşmesiyle meydana gelmiş bileşik bir kelimedir. “Kütüp: Kitaplar”, ‘hane: ev” anlamına gelir. Bu durumda kütüphanenin kelime anlamı, “Kitapların evi” dir.

Gerçekten de kütüphaneler, kitapların toplandığı, korunduğu, onarıldığı, tasnif edildiği (düzenlendiği) yerdir. İnsanların faydalanması için her şeyin yapıldığı, her türlü kolaylığın sağlandığı kültür hazinesidir. Öyle bir hazine ki, en değerli şeylerin (kitapların) en güzel şekilde bizlere bedava sunulduğu yerlerdir. Böyle bir hazineden faydalanmak, bu hazineye faydalı olmak mutluluğun ve gururun en güzeli olmalı. Bu yüzden bizleri yücelten kütüphanelerin kendileri de yüce birer kuruluşlardır.

Kütüphanelerin üç ana görevi vardır. Bunlar:
  • Kitap ve diğer yayınların mevcudunu çoğaltmak,
  • Kataloglama (kitapları tanıtan kartlar ve bu kartların harf sırasına göre yerleştirilmesi. Okuyucuya kolaylık sağlanması).
  • Faydalandırma. Kütüphaneden okuyucuyu faydalandırma yolları da çeşitlidir. Bunlar kütüphane içinde faydalandırma veya ödünç verme şeklinde olur.
Kütüphanecilikte uluslararası çalışmalar son zamanlarda çok gelişmiştir. Kütüphaneler arası işbirliği büyük ölçüde yaygınlaştırmak için UNESCO ve milletlerarası kütüphane kuruluşları çalışmalar yapmaktadır. Dünyadaki kütüphanelerden bütün insanlığın faydalanmasını sağlama amacı güdülmektedir. Bu sayede milletlerarası ödünç verme yolu gerçekleştirilmiştir.

Modern kütüphane, okuyucularına yalnız yayınlarını sunarak değil, çeşitli kaynakları kullanarak yayınlar hakkında bilgiler verir. Fotokopi, mikrofilm şeklinde de faydalı olur. Gezici arabaları ile okuyucunun ayağına kadar da giderek okuyucu sayısını çoğaltmaya çalışır.

Kütüphanelerde, kütüphanecilik tahsili yapmış kütüphaneciler görev alır. Kütüphanelerin en verimli bir şekilde çalışması için canla başla çalışan kütüphanecilerle iyi ilişkiler kurmak ve onlara yardımcı olmak okuyucuların önemli görevlerindendir.



Bu Gri Şehrin Tüm Yollarını Rengarenk Boyamak İster,
Bazen Kızar Dünyaya ama Sadece Kendini Üzer...
Göremezler, Kalbindeki Elmasa Erişemezler,
Kanatlarını Rüzgara Açmış, Dur Diyemezler...
Onun Bir Düşü Var ki Asla Bilemezler!

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı