Kan dolaşımının düzenli çalışmasını sağlayan su, bütün organ ve dokuların çalışmasına da yardımcı olur. Solunum, sindirim, üreme, kalp-damar, sinir sistemi, beyin, böbrek ve karaciğerlerin düzgün çalışması için her gün yeterli miktarda su içilmelidir. Kanın %83'ü, kasların ve beynin %75'i, kemiklerin ise %22'si sudan oluşuyor. Besinlerin emilimi, vücut ısısının dengelenmesi de su sayesinde mümkün oluyor. Peki, su içmek neden bu kadar önemli? Su içmenin faydaları neler ve günde ne kadar su tüketilmeli?
İşte, su içmenin vücuda sağladığı faydalar:
Vücudun düzenli çalışması: Vücudun ve organların düzgün çalışabilmesi için su tüketimi oldukça önemli. Özellikle basur, kabızlık gibi problemlerde lif bakımından zengin besinlerin tüketilmesi önerilir. Lifin çalışmasını sağlamak için de su içmek gerekiyor.
Kalp sağlığını korur: Kasların düzgün çalışabilmesi için de vücudun mutlaka su alması gerekiyor. Susuz kaldığınızda kan kalınlaşır ve kaslar daha fazla çalışmak zorunda kalır. Kalbin daha çok çalışması ise ileri yıllarda kalbin zayıflamasına ve ciddi kalp problemlerine yol açar. Günde 5 bardak ve daha fazla su içenlerin kalp krizine yakalanma riski, günde 2 bardak su içenlere göre %41 daha azdır.
Kilo vermeye yardımcı olur: Vücudun susuz kalması, yağ hücrelerini yakmak da son derece zordur. Bu nedenle yeterli miktarda su içilirse, yağ hücreleri daha kolay yakılır ve kilo vermek kolaylaşır.
Enerjiyi arttırır: Yetersiz su tüketimi hem beynin, hem de vücudun yavaşlamasına neden olur. Vücudun susuz kalması kasların, kemiklerin ve kanın işlevini yerine getirememesine neden olur. Bununla birlikte yorgunluk, bitkinlik ve halsizlik ortaya çıkar. Bu nedenle su içerek vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi karşılayabilirsiniz.
Cildi temizler: Düzenli su tüketimi hücrelerin yenilenmesini de kolaylaştırır. Özellikle kuru cilde sahip olan kişiler için cildin nemlenmesine yardımcı olur. Vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olan su, temiz cilt oluşumunu sağlar.
Baş ağrısı ve baş dönmesine iyi gelir: Vücut susuz kaldığında baş ağrısı ve baş dönmesi gibi sorunlar ortaya çıkar. Bu belirtiler su içtiğinde kaybolmaya başlar.
Enfeksiyonlarla savaşır: Böbrek taşları ve idrar enfeksiyonlarından korunmanın en önemli yolu su içmekten geçer. Bol bol su içmek, solunum yollarını temizleyerek alerjilere karşı da yardımcı olur.
Konsantrasyonu arttırır: Beynin %85'i sudan oluşmaktadır. Vücut susuz kaldığında kısa süreli hafıza sorunları ve odaklanma zorlukları başlar. Beynin enerji seviyesini yükseltmek ve konsantrasyonu arttırmak için, su tüketimi oldukça önemlidir.
Egzersiz yapmaya teşvik eder: Egzersiz yaparken terlemek, vücuttaki su ve tuzun atılmasına neden olur. Kaybolan suyu yerine koymak için, egzersizlerden sonra mutlaka su içilmelidir. Aynı zamanda su içmek, egzersizleri daha sıkı performansla yapmanızı sağlar.
Sindirim problemlerini giderir: Bağırsak tembelliği, böbrek taşı ve kabızlık gibi sorunlara karşı su içmek, en doğal tedavilerden biridir.
Saç problemlerine iyi gelir: Saç derisinin kuruması, kepeklenmeye yol açar. Kepek, saç kırıkları ve cansız saçları gidermek için gün içinde yeteri miktarda su içilmesi gerekir.