Tekil mesaj gösterimi
Alt 08 Nisan 2023, 16:45   #1
Çevrimiçi
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Köstebek Nasıl Bir Hayvandır? Özellikleri Nelerdir?

Köstebek Nasıl Bir Hayvandır? Özellikleri Nelerdir?



Köstebek(Lat. Talpa) Böcekçiller takımının Köstebekgiller familyasına giren çeşitli böcekçil memeli hayvanlara verilen addır. Uzun burnu, küçük gözleri, toprağı kazmaya elverişli küreğe benzeyen ve yanlara doğru açılan ön ayakları ve kuvvetli iri pençeleri vardır. Adi köstebek Avrupa ve Asya’da yaşar. Dişi köstebek beş haftalık bir gebelik döneminden sonra 3-7 tane yavru doğurur. Oldukça obur bir hayvandır, her gün kendi vücut ağırlığından daha fazla miktarda solucan ve benzeri küçük hayvanları yer. Avladığı bu hayvanları yuvasına yakın bir yerde toprak yığınının altında biriktirir. Ekinlere doğrudan zarar vermez; fakat solucan ve böcek avlarken tüneller kazar. Siyah, kahverengi sarı ya da beyaz renkli olan postu kısa tüylü ve yumuşak olup kadife gibidir.



Köstebek Hakkında Gerçekler
  • Köstebek 4,4 ila 6,25 inç uzunluğa (artı 1 ila 1,6 inç kuyruk) ve 2,5 ila 4,5 ons ağırlığa ulaşabilir.
  • Köstebek kısa, kalın, gri, kremsi, kahverengi veya siyah kürkle kaplıdır.
  • Köstebek sivri burnu, küçük gözleri ve kulakları, geniş ön dişleri, kısa, kalın bacakları ve silindirik gövdesi vardır.
  • Köstebek, yer altındaki yaşama adapte olmuştur. Ekstra başparmak ve uzun, kavisli pençeleri olan kürek benzeri ön pençeleri, toprağın kazılmasını ve uzun, karmaşık yeraltı tünellerinin inşasını kolaylaştırır. Köstebek 18 fit uzunluğundaki tüneli bir saatte kazabilir.
  • Köstebek sadece yuvalama materyali toplamak ve yeni yuvasını bulmak için yeryüzüne çıkar.
  • Köstebek, neredeyse tüm gününü yiyecek aramak için harcayan günlük bir hayvandır.
  • Köstebek zayıf bir görüşe sahiptir, ancak kör değildir. Avını tespit etmek için keskin koku alma duyusunu kullanır.
  • Köstebek, solucanlar, örümcekler, kurtçuklar ve farklı bitkilere dayalı karışık bir diyete sahiptir. Ara sıra küçük fareler ve kır fareleri tüketir. Köstebek çok iştahlıdır: günlük yiyecek alımı kendi vücut ağırlığının yarısını aşıyor.
  • Köstebek, yiyecekleri saklamak için kiler olarak bilinen özel odalar kullanır. Sonbaharda felçli veya kafası kesilmiş solucanları kilerlerde toplar ve depolar. Taze solucan kaynakları, kış aylarında değerli bir besin kaynağıdır.
  • Köstebeklerin doğal düşmanları yılanlar, kediler, tilkiler ve kartallardır.
  • Köstebek tehlikeyle karşı karşıya kaldığında takla atabilir ve geriye doğru koşabilir. Yırtıcılardan kaçması gerektiğinde dakikada 80 feet hıza ulaşabilir.
  • Köstebek yalnız bir yaratıktır.
  • Köstebeklerin çiftleşme mevsimi şubat ayından mayıs ayına kadar gerçekleşir. Dişiler sezon başına 1 ila 2 litre üretir.
  • Hamilelik yaklaşık bir ay sürer ve doğumda çıplak ve kör olan 3 ila 6 bebekle sona erer. Bebekler hayatlarının ilk 4-5 haftasında anne sütüne bağımlıdır. 2 aylıkken bağımsız yaşama hazır hale gelirler. Gençler 10 aylıkken cinsel olgunluğa erişirler.
  • Köstebek vahşi doğada ortalama 3 yıllık bir ömre sahiptir.
Köstebekgiller, (Lat. Talpidae) Omurgalı hayvanlardan Memeliler sınıfının Böcekçiller takımının böcekçil bir familyasıdır. Ön ayakları kazmaya uygun olan bu küçük hayvanların gözleri küçük bir deriyle örtülü olduğu için görevini yapamaz. Kulakları da tüyleri arasında gizlidir. İyi bilinen türleri: Köstebek desman, (Desmana mochata), tepeliköstebek (Condylura cristata).




To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


“ Kimseyle hiçbir konuda yarış halinde değilim.
Kimseden akıllı, kimseden güzel, kimseden iyi olma gibi bir iddiam yok.
Kimse için 'EN' değilim, 'DAHA' değilim.
Bu devasa iddiasızlığın bana verdiği özgürlüğün hastasıyım. ”


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı