10 Nisan 2023, 11:03
|
#1
|
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
|
Atatürk'ün inkılapları yapmasının temel amacı nedir?
Atatürk'ün inkılapları yapmasının temel amacı nedir?
Osmanlı Devleti’nin fiilen yıkılmasının ardından gelişen süreçte yeni devlet kurma idealleri ortaya atılmıştır. Yeni kurulacak olan devletin ulus – devlet yapısıyla inşa edilmesi için başlatılan hareketlerde 1923 yılı 29 Ekim’inde Cumhuriyet ilan edilerek Türkiye Cumhuriyeti resmen kurulmuştur. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal’dir.
Mustafa Kemal, yeni kurulan ulus – devlet olarak Türkiye’yi savaş yıllarının buhranlı dönemlerinden kurtarmak ve modern, çağdaş bir yapıya kavuşturmak maksadı ile bir takım ilkeleri devlet politikası olarak kabul ettirmiş ve bu politikalar doğrultusunda inkılaplar yapmıştır.
Bu inkılaplar, laiklik, inkılapçılık, devletçilik, milliyetçilik, cumhuriyetçilik ve halkçılıktır. İsimlerinden de anlaşılacağı üzere amaçlarını belli eden bu inkılaplar temel doğrultuda yeni kurulan devletin çehresini ve iç yapısını tamamen akıl ve mantık düsturuyla oluşturmaya çalışmıştır.
Muasır medeniyetler seviyesi olarak hedeflenen ve çağdaş, modern seviyeler belirten bu inkılaplarla toplumun kültürel dokusu baştanbaşa yenilenmiştir. Harf inkılabı, kılık kıyafet inkılabı, soyadı kanunu, medeni kanun, seçme seçilme kanunu, din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması temel amaç olarak modern bir devlet ve millet olma ideali için yapılmıştır.
Cumhuriyet Tarihi’nin başlangıcından bugüne kadar geçen süreçte devlet politikaları olarak benimsenen ilke ve inkılaplar, her alanda bir amaç olarak ortaya konmuştur. Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalınarak yenilenme hareketleri sürdürülmektedir.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
“ Kimseyle hiçbir konuda yarış halinde değilim.
Kimseden akıllı, kimseden güzel, kimseden iyi olma gibi bir iddiam yok.
Kimse için 'EN' değilim, 'DAHA' değilim.
Bu devasa iddiasızlığın bana verdiği özgürlüğün hastasıyım. ”
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
|
|
Alıntı
|