Çocukların Karakterleri Hangi Yaşta, Nasıl Oluşur?
Çocukların Karakterleri Hangi Yaşta, Nasıl Oluşur?
Okul öncesi dönemin önemi bu konuda bir kez daha karşımıza çıkmaktadır, çünkü çocukların karakterlerinin oluşumu ağırlıklı olarak bu döneme karşılık gelen 1,5 ve 7 yaş aralığına denk gelmektedir.
Çocukların karakter özelliklerinde birincil model anne ve babalarıdır. Çocuklar en fazla zamanı anne ve babalarının yanında geçirirler ve en güvendikleri kişiler onlardır. Anne ve babalar çocuklarına yanlış karakter örneği olmamak için her zaman çocuklarının yanındaki tavır ve davranışlarına dikkat etmelilerdir, onlarla kurdukları iletişime özen göstermelidir.
Bazen çocuklara anne ve babalarından başla büyükanne, dede, bakıcı veya herhangi başka bir kişi bakabilmektedir. Çocuk onlar ile anne ve babalarından fazla zaman geçirse de anne ve babaları ile aralarından sözsüz iletişim olan genetik iletişim olduğu için çocuğun karakterinin yönlendirilmesinde her zaman önde olurlar. Bu sebeple anne ve babalar çocukları için ayırabildikleri zamanda kaliteli zaman geçirmek zorundadırlar ki çocukta doğru karakter gelişimi olsun.
Anne ve babalar ilk olarak kendi karakter özelliklerini iyi bilmek zorundadırlar ki çocuklarına bu konuda yardımcı olabilsinler. Bunun dışında davranış bilimi ile ilgili bilgi toplamalılar ve kendi karakterlerinin dışında da karakterler olabileceğini ve çocuklarının bu karakterlerden birini seçebileceğini bilmelilerdir. Karakter bilimi ile ilgili gerekli bilgileri internet ve kitaplardan öğrenebilirler.
Anne ve baba kendi karakterlerinin tek karakter biçimi olduğunu veya en iyisi olduğunu düşünürse çocuklarının karakterlerine baskı kurarak etkileyebilirler. Bu çocukların karakter özellikleri sınırlı büyür ve sağlam bir karakter sahibi olamazlar. Her kişinin karakterinde doğru veya yanlış yanlar olabilir, bu sebeple anne ve babalar çocuklarını kendileri gibi olması için zorlamamalıdırlar ve onların kendileri için en doğru karakteri bulması için çocuklarına şans vermelilerdir.
Karakter gelişiminde anne ve babalar çocuklarını iyi gözlemlemeliler ve onları ileride büyük sıkıntılara sokacak karakter özelliklerini almamaları için onları yönlendirmelilerdir. Ama bu yönlendirme konusunda baskı ve şiddetten kesinlikle uzak durmalılardır. Baskı ve şiddet çocukları çok tada kötü karakterlere itebilmektedir.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
“ Kimseyle hiçbir konuda yarış halinde değilim.
Kimseden akıllı, kimseden güzel, kimseden iyi olma gibi bir iddiam yok.
Kimse için 'EN' değilim, 'DAHA' değilim.
Bu devasa iddiasızlığın bana verdiği özgürlüğün hastasıyım. ”
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
|