11 Nisan 2023, 23:29
|
#1
|
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
|
Cemal Kamacı Kimdir? | Türk Boksör
Cemal Kamacı Kimdir? | Türk Boksör

Milli boksör, Avrupa Boks Şampiyonu. 9 Şubat 1943'te Trabzon'un Maçka ilçesine bağlı Kapı köyünde, ailenin onuncu çocuğu olarak dünyaya geldi. Spora İstanbul'da futbolla başladı. Top oynarken ayağını kırınca futbola veda etti.
Boks sporuna Fatih Güreş Kulübü'nün Boks Şubesinde Ali Hoca'nın teşvikleriyle 13-14 yaşlarında başladı. Kısa bir süre sonra Fenerbahçe'ye geçti ve boks takımının kaptanlığını üstlendi. Amatör olarak 9 yıl boks yaptı. 1962'de Milli Takıma seçilen Cemal Kamacı, 1966 yılı sonuna kadar bütün millî karşılaşmalarda 67 veya 71 kilolarda dövüştü. Bu süre içinde iki kez Balkan ikinciliği kazandı. 1967 yılında Türkiye'de profesyonel boks lisansı verecek bir kurum olmadığı için lisansını Viyana'dan Avusturya adına çıkarttıran Kamacı, böylece profesyonel oldu.
Cemal Kamacı, 1972 yılında Avrupa Şampiyonu Fransız Roger Zami'yi İstanbul'da yenerek, 63.5 kilo Avrupa Profesyonel Boks Şampiyonu oldu. 1973 yılında unvanını İspanyol boksör Ortiz'e kaptıran Kamacı, yılmayarak 1975'te Köln'de İspanyol Gomez Fouz'u yenerek bir kez daha unvanını geri aldı. Avrupa Profesyonel Boks Şampiyonluğu unvanını 1976 yılı içinde yaptığı üç maçta da korudu. 63.5 kg'da dünya sıralamasında dördüncü sıraya kadar yükseldi. Avrupa Şampiyonu ilk Türk boksörü olan Kamacı, 11 Kasım 1976'da İstanbul'da düzenlediği bir jübile maçından sonra boksu bıraktı.
Cemal Kamacı'ya göre;
"Şimdi boks bir sanattır. Kimisi vahşi spor diyor, kimisi bilmem ne diyor ama aslında spordur. Kuralları vardır. Bu kuralların dışına çıkarsan spordan çıkar. Yani o kurallar içerisinde bunu yapacaksın .Ben her gence boksu tavsiye ediyorum. Müslümanın güçlü olması lazımdır. Nasıl güçlü olacaksın spor yaparak. Biz yani Türk Milleti olarak dövüşçü insanlarız, savaşçı insanlarız. Boksu da bir nevi dövüş olarak kabul etmemiz lazım. Onun için tavsiye etmekteyiz. Birde gençler boks yapsın öğrensin. Ama tabi herkes boks yapamaz, herkes sporcu olamaz, bu bir kabiliyet meselesidir. Onun haricinde fizik olarak müsait olması lazım. Şimdi ben geçenlerde bir maça gittim arkadaşlarla, bir genç çıkmış daha 13-14 yaşlarında, belki 1.80 boyu var. Ben dedim bu delikanlının basket oynaması lazım çünkü boksa müsait değil onun fiziği. Yani fizikte mühimdir sporda. Mesela çok kısa boylu bir genç basketçi olamaz. Onun için gençlere tavsiyemiz spor yapsınlar. Ama boks, ama futbol, ama güreş. Gençlerin spor yapması lazım. Gençler spor yaparlarsa ahlaklı olurlar. Kötü alışkanlıklara uymazlar. Tavsiyemiz gençlere boks yapsınlar. Ha boks yaparken ne yapması lazım, biraz evvel söyledim ya evvela boksu sevmesi lazım, yaptığı sporu sevmesi lazım, sevmeden bu iş olmaz. Sevdiği zamanda belirli kuralları yerine getirmesi lazım. Yani yaşantısına dikkat etmesi lazım. Hem boks yapıyorsun hem sigara içiyorsun olmaz. Gece hayatına dikkat etmesi lazım uykusunu alması lazım mali durumu müsaitse kadrosunu alabilmesi lazım, iyi beslenmesi lazım vs."
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
“ Kimseyle hiçbir konuda yarış halinde değilim.
Kimseden akıllı, kimseden güzel, kimseden iyi olma gibi bir iddiam yok.
Kimse için 'EN' değilim, 'DAHA' değilim.
Bu devasa iddiasızlığın bana verdiği özgürlüğün hastasıyım. ”
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
|
|
Alıntı
|