Okul Öncesi Eğitimde Babanın Rolü
Okul Öncesi Eğitimde Babanın Rolü
Çocukların tüm yaşamı boyunca anne ve babanın onlar üzerine etkileri vardır. Eğitim dönemindeki etkileri de büyüktür ama en önemlisi okul öncesi döneme ait eğitim dönemidir. Çünkü bu dönemde hem çocuklar bilgiye ve öğrenme aç ve aynı zamanda isteklidir hem de beyinleri öğrenmeye daha açıktır. Zira çocukların beyin gelişiminin büyük bir kısmı bu dönemde olur.
Çocuğun eğitimi ve gelişiminden bir tek anne mi sorumludur?
Çoğu toplumda olduğu gibi bizim toplumumuzda da çocuğun gelişiminden, beslenmesinden ve eğitiminden anneler sorumluymuş, bu konularla bir tek anneler ilgilenirmiş gibi bir ortam olsana aslında öyle değildir, ya da en azından öyle olmamalıdır. Çocuğun dünyaya geldiği ilk günlerden başlayarak ilerleyen dönemlerde çocuğun birçok ihtiyacını anneler görür. Bu sebeple anne ve çocuklar arasında daha duygusal ve kuvvetli bir bağ oluşur ve baba çocuklar için korkutucu, kuralcı, yapmaması gereken şeylerde onları azarlayan, çocukların çekindiği bir role bürünür. Çocuk ve anne arasında kurulan duygusal ve güven duygusu içerisinde olan bağlar çocuğun tüm gelişim ve eğitim hayatını etkiler ve şekillendirir. Babalar genellikle eğitimin başladığı yıllarda devreye girer ve çocuklarla yakınlaşmaya başlar.
Çocuğa sadece annenin yakınlık göstermesi doğru mudur?
Eğitimin dönemiyle çocuğuna yakınlaşan babalar çocukları için gerçekten babalık görevini yapmış sayılırlar mı?
Babalık çok daha erken dönemlerde başlar. Anneler karınlarında çocuklarını taşır iken onunla duygusal bir bağ kurabilirler, bu çok kolaydır ve doğal olandır. Yani annelik çocuklar daha karınlarında iken başlar. Ama babalığında böyle olması gerekir, daha anne karnında iken çocukları ile konuşmalılar, onu hissetmeye çalışmalılardır. Doğum anından itibaren fiziksel bağlantı kurmalılardır. Çocuklar nasıl annelerinin kokularını tanıyorlar ise babalarını da kokularından tanımalılardır. Daha ilk günlerden başlayan bu baba çocuk ilişkisi ileride çok daha sağlam temellere oturmuş bir ilişkiye dönüşecektir. Babalar ilk dünyaya geldiği yıllarda kendilerine ihtiyaç duymadığını düşünse de uzmanlar bunun tersini düşünmektedir. Çocuklar ne kadar küçük olurlarsa olsun babalarının kucaklarında kendilerini çok daha güvende hissederler. İlerleyen yıllarda babalarıyla bu ilişki içerisinde olan çocuklar babalarının eve dönüşlerini özlemle beklerler, babaları eve gelince mutlulukları artar ve onunla konuşmak ister. Fakat maalesef birçok baba günün yorgunluğundan çocuklarının bu isteklerine karşılık vermezler ve onları mutsuz ederler. Babalarından beklediği reaksiyonu göremeyen çok ile babaları arasında bağ gün geçtikçe yıpranır ve güvensizlik oluşur.
Baba evde güç ve istikrar simgesidir;
Günümüzde çoğu ailede özellikle çalışmayan annelerin olduğu ailelerde baba çocuğunun gözünde evin tüm ihtiyaçlarını gören, herkesin alın aldığı ve danıştığı fakat kendisi bir şeyler yaparken kimseden yardım ama ihtiyacı görmeyen, güçlü, kuvvetli, evde istediği olan, kuralları koyan kişi gibi görünür. Çocuklar babalarına kendilerini sevdirmek ve ona yakın olmak için çaba sarf ederler. Ana babalar bu durumlarda davranışlarına çok dikkat etmelidir. Çünkü bu durum ters ekti yaratarak çocukları karşısında babaları itici duruma getirebilir, babalar eve geldiğinde rahatsız olan çocuklar babalarını istemeyebilir hatta erkek çocukları annelerini paylaşmak zorunda kaldıkları babalarını kendilerine rakip olarak görebilirler.
Aile katılımının anne ve babalara faydaları;
• Çocuklarının gelişimlerinden haberdar olurlar, gelişim seyrini görürler ve onlara daha faydalı olurlar.
• Okulun işleyişi ve eğitim sistemi hakkında daha fazla bilgiye sahip olurlar.
• Çocuklarının becerileri, ilgileri, yetenekleri hakkında daha çok bilgi sahibi olurlar, bunları daha önceden görüm o yönde destekleyebilirler.
• Çocuklarının eğitimine daha fazla yardımcı olurlar.
• Çocuklarını yetiştirme konusuna kendi öz güvenleri artar.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
“ Kimseyle hiçbir konuda yarış halinde değilim.
Kimseden akıllı, kimseden güzel, kimseden iyi olma gibi bir iddiam yok.
Kimse için 'EN' değilim, 'DAHA' değilim.
Bu devasa iddiasızlığın bana verdiği özgürlüğün hastasıyım. ”
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
|