Tekil mesaj gösterimi
Alt 26 Nisan 2023, 21:49   #1
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Psikolojide Deneysel Yaklaşım

Psikolojide Deneysel Yaklaşım

Kullanılan yöntemler arasında sonuçları bakımından diğerlerine göre daha çok güvenilir bulgulara sahip olduğu düşünülen araştırma biçimidir. Çünkü tek ya da çok hangi tip denekle yapılırsa yapılsın neden-sonuç (bağımsız ve bağımlı değişken) ilişkisini gösterir.

Örneğin 10. sınıftaki iki grup öğrenci kümesinin belirli bir konuyu öğrenme miktarı ve hızları ölçülebilir.

Ölçme sonucunda iki grup arasında oluşan farklar bizlere öğretme yöntemleri hakkında yeni tutumlar geliştirmemiz gerektiği fikrini verir. Yeni durumu tekrar sınayıp sonuçlarını değerlendirmemiz deneysel yaklaşımla gerçekleştirilir.

İlişkisel ve deneysel yaklaşımlar arasındaki fark: İlişkisel yaklaşım iki değişken arasındaki bağıntıyı verir; deneysel yaklaşımlar test edici niteliktedir. Bu nedenle deneysel yaklaşımlar müdahalecidir.

Örneğin korelasyonda çalışma ortamının okul başarısına etkisi araştırıldığında deney grubu ve kontrol grubu oluşturulur; iki grubun başarı oranları sayısallaştırılarak aralarındaki ilişki bulunur.

Deneysel yaklaşımda ise gruplar değişik ortamlarda gözlemlenip hipotezin gerçekleşme durumu test edilip sonuçları açıklanır.

Psikolojinin amaçları açısından bu iki yaklaşım öğrenme, eğitim – öğretim ve eğitim ortamlarının yeni yaklaşımlar şeklinde tekrar ele alınmasında eğitim psikolojisi uygulamalarına yön verir. Her iki yaklaşım da eğitim ve öğretim alanındaki uygulamalara dönük yeni fikirlerin test edilip uygulanmasına bilimsel dayanak sağlar.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

“ Kimseyle hiçbir konuda yarış halinde değilim.
Kimseden akıllı, kimseden güzel, kimseden iyi olma gibi bir iddiam yok.
Kimse için 'EN' değilim, 'DAHA' değilim.
Bu devasa iddiasızlığın bana verdiği özgürlüğün hastasıyım. ”

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı