Tekil mesaj gösterimi
Alt 03 Ağustos 2023, 11:29   #1
Çevrimdışı
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Milli Kimlik Nedir? Milli Kimliği Belirleyen Unsurlar Nelerdir?

Milli Kimlik Nedir? Milli Kimliği Belirleyen Unsurlar Nelerdir?



Milli Kimlik Nedir?
Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre milli kimlik, bir milletin kendine özgü düşünüş ve yaşayış biçimi, dil, töre ve gelenekleri, toplumsal değer yargıları ve kuralları ile oluşan özellikler bütünüdür. Milli hüviyet veya ulusal kimlik olarak da tanımlanan milli kimlik kavramının oluşumunda dil ve tarih önemli bir yer tutmaktadır.

Milli Kimliği Belirleyen Unsurlar Nelerdir?
Ulusların ortak belleği olan tarih, ulusal ve toplumsal kimliğin oluşmasında önemli rol oynar. Toplum, kendisini oluşturan bireylerin bir kimlik altında toplanmasıyla ortaya çıkar. Bireylerin birlikteliği genellikle tarihî bir niteliğe sahiptir. Toplum, zaman ve yer içinde ortak bir kimlik ile süreklilik kazanır. Kimlik olmadan bir toplumun süreklilik sağlayabilmesi söz konusu olmayacaktır. Toplumsal kimlik, zaman içerisinde oluşan tarihî değerlerin etkisiyle belirli bir zaman ve yerde bireylerle toplumun bütünleşmesidir. Aynı zamanda bireylerin ve toplumun kendini bir kimlik altında tanımlaması, toplumsal birliktelikle gerçekleşir. Ayrıca tarih, bireylere yaşadığı toplumun geçmişini öğreterek kişinin kendi ulusuna ilişkinlik duygusuyla bağlanmasını sağlar.

Milli kimliğin oluşmasında dil ana etkendir. Bunun yanında tarih birliği de bu bilincin oluşmasında önemlidir. Tarih bilimi sayesinde geçmişe dair aktarımlar, ulusların ortak belleğini biçimlendirir. Bu nedenle tarih kitapları, yalnızca ulusların kendi tarihinden söz etmez; diğer toplumlarla etkileşimler yaşandığına dair de güçlü bir bilinç oluşturur.

Milli kimlik için toplumlarda tarih bilincinin oluşması bir zorunluluktur. Tarih bilinci, bireyin gerek sosyalleşmesinin gerekse kendi yaşam deneyiminin etkisiyle tarihin farkında olmasıdır. Bu bilinç insanların kendilerinde ve yaşadıklarında, dünyada ortaya çıkan zamana bağlı değişmelere uyum sağlamasına yardımcı olur. Tarih bilincine sahip kişiler, tarihle ilgili bilgileri eleştirel değerlendirir. Böylelikle insanlar, tarihî anlatılar üretmek ve metinleri çözümlemek için doğru-yanlış ayrımını yapabilme becerisini geliştirir.




To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


“ Kimseyle hiçbir konuda yarış halinde değilim.
Kimseden akıllı, kimseden güzel, kimseden iyi olma gibi bir iddiam yok.
Kimse için 'EN' değilim, 'DAHA' değilim.
Bu devasa iddiasızlığın bana verdiği özgürlüğün hastasıyım. ”


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı