03 Ağustos 2023, 11:32
|
#1
|
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
|
Neden Tarih Öğreniyoruz?
Neden Tarih Öğreniyoruz?

Tarihin milli kimlik kavramının oluşmasında önemli yer tuttuğunu bilinmektedir. Milli kimlik kavramının oluşması için tarih bilinmelidir, öğrenilmelidir. Bu noktada tarih neden önemlidir? Tarih neden öğretilir? veya tarih dersinin amaçları nelerdir? Bu sorulara kısaca şöyle yanıt verilebilir; herkesin, her toplumun, dünyanın bir tarihi vardır. Kişi kendine ilişkin bilgi için bile tarihe ilgi duyar.
Fransız düşünür Montesquie aşağıdaki sözü ile tarih neden öğrenilmelidir sorusunu yanıtlamaktadır. Aşağıdaki bu söz tarihin ne şekilde olduğunu ve tarihin ne şekilde öğrenilmesi gerektiğini çok iyi açıklar." Tarih daima zamanların ışığı, olayların hazinesi, gerçeklerin tanığı, iyi nasihatlerin ve tedbirin kaynağı, davranışın ve adaletin kaidesi olarak değerlendirilmiş olması boşuna değildir. Tarih olmaksızın yaşadığımız asrın ve ülkenin sınırları içine hapsedilmiş, özel bilgilerimizin ve kendi düşüncelerimizin dar çemberi içine sıkıştırılmış bir şekilde daima, dünyanın geri kalan kısmına karşı bizi yabancı bırakan bir tür çocukluk çağında ve bizden önce gelen ve bizi çevreleyen her şeye karşı derin bir cehalet içinde kalmaktayız. " İnsanları ve toplumları anlamamıza yardım eder tarih, insanların ve toplumların nasıl davrandıkları hakkında bizlere bilgiler sunan bir depo gibidir. Bir dizi bilim disiplininin teşebbüslerine rağmen insan ve toplumların neler yaptıklarını, nasıl davrandıklarını tamamıyla anlamak güçtür. Hâlihazırda sahip olunan verilere tamamıyla güvenmek, hiç gereği yok iken çabalarımızı boşa çıkarabilir. Tarihin sağladığı malzemeyi kullanmayan bir millet eğer barış halindeyse savaşı nasıl değerlendirebilir? Eğer geçmişteki tecrübeler hakkında bildiklerimizden faydalanmıyorsak dehayı, teknolojik yenilikleri ya da inançların aile yaşantısı üzerine etkisini nasıl anlayabiliriz? Bazı sosyal bilimciler, insan davranışları hakkında teori ve kanunlar formüle etme teşebbüsündedirler.
Geçmiş, bugüne ve dolayısıyla da yarına neden olur. Birçok şeyin nasıl değiştiğini ancak tarih aracılığı ile kavramaya başlarız. Ayrıca, sadece tarih sayesinde değişmeye neden olan etkenleri kavrar ve kurumlar ile toplumlarda değişime direnen unsurların neler olduklarını anlarız. Tarihin insan davranışlarındaki değişmeyi anlama ve açıklamadaki yeri hiç de önemsiz bir düşünce değildir.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
“ Kimseyle hiçbir konuda yarış halinde değilim.
Kimseden akıllı, kimseden güzel, kimseden iyi olma gibi bir iddiam yok.
Kimse için 'EN' değilim, 'DAHA' değilim.
Bu devasa iddiasızlığın bana verdiği özgürlüğün hastasıyım. ”
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
|
|
Alıntı
|