Tekil mesaj gösterimi
Alt 10 Ağustos 2023, 12:39   #1
Çevrimdışı
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Saksıda Dereotu Yetiştirin

Saksıda Dereotu Yetiştirin



Dere otu, maydanozgiller familyasından anavatanı Asya olan tek yıllık bir bitki türüdür. Türkiye’de de yabani olarak bulunduğu gibi, kültür bitkisi olarak bahçelerde de yetiştirilir.

Şemsiye çiçeklilerdendir. Türkiye’de yabani olarak bulunduğu gibi, bahçelerde de yetiştirilir. Dereotunun siyah tohumları bulunur. Ekimi, ilkbahar ya da sonbaharda yapılabilir. Tohumları en az bir santimetre derine ekilir.

Çimlenmenin daha sağlıklı olması için, toprak yüzeyi iyice bastırılır. Dereotu, 130 santimetreye kadar boylanabilir. Yeterli su verilmesi önerilir.

Dereotu, çimlenme döneminden sonra çok hassastır. Bitkiler beş, on santimetre boyuna gelinceye kadar, çok özenli bakılmalıdır. Yetiştikleri alandaki yabani otları temizlerseniz, daha kolay güçlenir ve sağlıklı olurlar.

Dereotunu güneş ışığında yetiştirin. Solan yaprakların, çiçeğin üzerinde kalmamasına dikkat edin. Dereotunu, yeniden ekmeseniz de, kendi köklerinden yeniden filizlenip gelecek yıl için büyümeye başlayacaktır.

Kışın soğukta donma tehlikesi olduğundan, evlerde saksı içinde yetiştirilmesi tavsiye edilir. İklim koşulları bakımından dertsiz bir bitkidir. Sulak, gübreli, derin, humusça zengin topraklarda sağlıklı gelişim gösterir.

Dereotu bitkisinin yaprakları ve tohumları kurutularak baharatı elde edilir. Bu baharat, balık ve deniz ürünlerinden yapılan yemeklerde kullanılır. Ayrıca, zeytinyağlı yemeklere de hoş bir koku ve tat verir. Dereotu taze olarak da tüketilebilir. Salatalarda, yemeklerde, poğaça ve çörek yapımında kullanılarak lezzet arttırılabilir.



Dereotunun taze kalması için
Dereotunu taze bir şekilde saklamak istiyorsanız plastik bir kabın içine koyun ve buzdolabında bekletin. İkinci bir yöntem ise, dereotunu temiz bir havluya ıslak bir şekilde serin. Daha sonra bunu naylon bir torbaya koyup, buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.

Evde saksılarda yetiştireceğiniz dereotu ile lezzetli salatalar hazırlayabilirsiniz. Siz de, evlerinizdeki saksılarda dereotu yetiştirerek, bu lezzetli ve hoş kokulu bitkiden yararlanabilirsiniz.




To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


“ Kimseyle hiçbir konuda yarış halinde değilim.
Kimseden akıllı, kimseden güzel, kimseden iyi olma gibi bir iddiam yok.
Kimse için 'EN' değilim, 'DAHA' değilim.
Bu devasa iddiasızlığın bana verdiği özgürlüğün hastasıyım. ”


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı