Mutfağınızda en çok kullandığınız lavabo ve bulaşık süngerinin en mikrop barındırdığını söylemeye gerek yok diye düşünüyoruz. Ancak bunun dışında da mutfakta size yardımcı ve çok kullandığınız bazı malzemeler ve bölümlere de dikkatinizi çekmek istiyoruz. Mutfağınıza yuvalanan bu mikroplar ciddi hastalıklara yol açabilir.
En temiz mutfakta bile mikroplar var
Kar amacı gütmeyen Kamu Sağlığı ve Organizasyonu adlı bir kuruluş 20 ailenin 14 farklı mutfak eşyası üzerinden araştırma yaptı. Bu araştırmanın sonuçlarına göre, mutfak eşyalarında ve mutfakların en çok kullanılan bölümlerinde gıdadan kaynaklanan hastalıklara yol açan E. Coli, Salmonella, Listeria ve küf ve mayanın bulunduğu ortaya çıktı. (Hastalıkların yüzde 21’ine gıda kaynaklı mikropların sebep olduğunu unutmayalım)
Bıçak bloğu
Dürüst olun. Mutfağınızdaki bıçak bloğunu hiç temizlediniz mi veya en son ne zaman temizlediniz? Bıçak bloğunuzu temizlemek için önce ters çevirin ve silkeleyin. Biberonları temizlemek için kullanılan ince fırçalardan biriyle bıçakların bulunduğu küçük bölümleri iyice temizleyin. Strelize etmek için ılık su ile çamaşır suyunu karıştırın. Ve bıçakların bulunduğu küçük bölümlerin içine doldurum. sonra bu bölümleri temiz su ile iyice durulayın. Bıçakları yerleştirmeden önce bu bölümlerin iyice kuruduğundan emin olun. Nemli kalırsa mikroplar yeniden üremeye başlayacaktır.
Buzdolabının sebze çekmecesi
Salmonella, Listeria ve maya ve küf sebze çekmesinde en çok görülen mikroplardır. Sebze çekmecesine yeni sebzeleri koymadan önce mutlaka çekmeceyi temizleyin. Aksi halde eski bakteriler yeni sebzelere de geçecektir. Uzmanlar bunun için ayda bir kez sebze çekmelerinin temizlenmesi gerektiğini öneriyor. Temizlemek için sebzeliği çıkarın, önce ılıksu ve deterjan ile yıkayın. Ardından bir litre suyun içine 1-2 kaşık karbonat koyun ve karışım ile sebzeliği bir kez daha yıkalın. Böylece sebzelikte bulunan kötü kokulardan da kurtulacaksınız. Sebzeliği kullanmadan önce iyice kurumasını mutlaka bekleyin.
Buzdolabı et bölümü
Buzdolabının et bölümüne etleri çiğ koyduğumuz için burada mikropların olması şaşırtıcı değildir. Ençok da Salmonella ve E. Coli mikroplarına ev sahipliği yapıyor. Bu bölümü de sebze çekmecesi gibi ılık su ve deterjanla en az ayda bir kere yıkamanız gerekiyor.
Blender contası
Eğer üreticinin temizlik talimatlarını takip etmezseniz, her blender kullandığınızda yiyeceklerine bakteri karıştırabilirsiniz. Her kullanımdan sonra çonta ve bıcağın çıkarılması ve temizlenmesi gerekmektedir. Eğer kullanma talimatında bulaşık makinası konulması uygun ise makinaya koyun, değil ise o zaman sıcak su ve deterjanla iyice yıkayın. Tüm parçaları biraraya getirmeden önce iyice kuruduğundan emin olun.
Konserve açacağı
Birçok kişi her gün bu kullanışlı aracı kullanıyor. Ama nasıl? İhtiyaç halinde konserve açacağını çekmeceden alırız ve konserveyi açtıktan sonra tekrar çekmeceye koyarız. Bu durum küf ve mayalar için bulunmaz bir fırsattır. En iyi temizleme yöntemi bulaşık makinasıdır. Bunun için mutlaka makinada yıkanabilir bir açacak satın alın.
Spatula
Spatula’yı mutfaklarımızda çok farklı alanlarda ve yemeklerde kullanıyoruz. Plastik uçlu spatulanın temizlenmesi zor olabilir. ve üzerinde yemek artıkları kalabilir. Bunun için kullandığınız spatulayı mutlaka bulaşık makinasında yıkayın.
Saklama kapları
Özellikle işyerine yemek götürüyor ve bunların saklama kaplarına koyuyorsanız dikkali olmanız gerekir. Saklama kaplarını ofiste elle yıkarsanız, mikropların üremesine izin verebilirsiniz. Bunun için özellikle de plastik saklama kaplarını bulaşık makinasında yıkayın. Ama elle yıkayacaksanız ol zaman kapak bölümünde bulunan girintili alanlara yıkama sırasında özen gösterin.