Tekil mesaj gösterimi
Alt 01 Eylül 2023, 22:56   #1
Çevrimiçi
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Takvim Türleri

Takvim Türleri



Günümüzde veya günümüze yakın tarihlerde kullanılmış oldukça yaygın takvimlerden bazıları:

Güneş Takvimi: Temeli Mısırlılar’a dayanır. Zaman içinde birçok değişime uğrayıp geliştirilerek günümüzdeki hâline gelmiştir. 1 yıl 365 gün 6 saat kabul edilmiştir.

Ay Takvimi: Temeli Sümerler’e dayanır. 1 yıl 354 gün kabul edilmiştir.

Güneş yılını esas alan (Gregoryen takvimi gibi) takvimlerde 1 yıl 365 gün 6 saat ve 1 ay yaklaşık olarak 30 gün olmaktadır. Bunun sebebi, Dünya’nın Güneş etrafında 365 kere döndükten sonra başladığı noktaya geri gelmesidir (Dünya her etrafında döndüğünde 1 gün oluşur). Bu sırada Ay, Dünya etrafında 12 tur dönerek başladığı noktaya geri gelir. Bu şekilde döngü tamamlanmış olur.

Ay ve yılın bu şekilde belirlenmesi hakkındaki başka bir teori ise, Antik Roma Dönemi’ne dayanır. O zamanlarda belirlenmiş aylar (1 yılda 4 ay) sayıca yetersiz görüldüğünden yeniden düzenleme yoluna gidilmiştir. Kendisine düzenleme emri verilen Sosigenes, şu anda olduğu gibi bir yılı 365 gün 6 saat şeklinde belirlemiştir. Her 4 yılda bir, artan saatler 1 gün oluşturacak ve 366 gün yaşanacaktı. O zamanlarda kullanılan takvimde yıl Mart ayı ile başladığından, Şubat son ay kabul ediliyordu. 366 gün 12 aya bölünemediğinden, son ay olan Şubat ayından bir gün düşülmüştür.

Temmuz ve Ağustos’un peş peşe 31 gün çekmeleri ve Şubat ayının 30 gün yerine 29 gün olması ise şu şekilde açıklanır: Sezar ve Augustus, doğdukları aylara kendi isimlerini vermişlerdir. Bu aylar, Temmuz ve Ağustos’tur. Temmuz (Sezar’ın ayı) 31 gün sürerken Ağustos ayının (Augustus’un ayı) 30 gün sürmesi Augustus’u rahatsız etmişti. Son ay kabul edilen Şubat ayı 1 gün daha eksiltilerek Augustus’un ayına eklendi. Bu şekilde, iki ay peş peşe 31 güne sahip olmuş oldu. Kaynağı net bir şekilde belli olmasa da, durumu açıklamaya çalışan teorilerden bir tanesi de Sezar ve Augustus’un hikâyesidir.


  Alıntı