01 Eylül 2023, 23:53
|
#1
|
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
|
Diğer Takvim Sistemleri
Diğer Takvim Sistemleri

Türklerin tarih boyunca kullandıkları takvimlerin dışında dünya üzerinde çok farklı takvim sistemleri de kullanılmıştır. Diğer takvim sistemlerinden başlıcaları şunlardır;
Jülyen Takvimi
Julius Caesar (Jül Sezar) tarafından Sosigenes’ten düzenlenmesi istenen bir takvimdir. Jülyen takvimi düzenlemesinden önce bazı mevsim kayması gibi sorunlar yaşandığından düzenlenme gereği duyulmuştur. Aylar ve mevsimler; tam 4’e bölünecek şekilde düzenlenmiş, mevsim kaymalarını sona erdirmek için her bir aydaki gün sayısı düzenlenmiştir. Takvim hazırlandığında, eskiye göre daha az hata oranına sahip bir takvime sahip olunmuştu. Julius Caesar, Temmuz ayının ismini kendi ismine benzer olacak şekilde “July” olarak değiştirmiştir. Günümüzde hesaplandığında hesaplamalarda ufak sorunlar tespit edildiğinden Gregoryen takvimine geçiş yapılmıştır.
Gregoryen Takvimi
“Miladi Takvim” olarak da bilinir. Jülyen takvimi, Papa XIII. Gregorian tarafından düzenlenerek günümüzde kullanılan gregoryen takvimi oluşturulmuştur. Türkler Osmanlı Dönemi’nde kabul etmiştir, ve Batı’da oldukça yaygın kullanılmaktadır.
Çin Takvimi
Çince’de Dìzhī denir. 12 hayvanla sembolize edilmiştir. On iki hayvan türünün her birine bir “yer dalı” numarası atanmıştır, bu nedenle yerdeki dallar Çin Zodyakına karşılık gelir. Çinli gökbilimciler gök cisimlerini 12 parçaya böler ve “Suìxīng” (Eski Yıldız-Jüpiter) gezegeninin yörüngesi boyunca hareket ederler. Daha sonra Suixing’in yörüngesi 11.86’dan 12 yıla değiştirildi. Günümüzde, geleneksel Çin takviminin güncel versiyonunda ve “cennetin kökü” ile Taoizm’de dünyevi dallar kullanılmaktadır. Avrupa kültürünün aksine, bu talimatlar 4 yerine 12’ye bölünmüştür. Bu sistem Çinli denizciler ve gökbilimciler tarafından kullanıldı. Zhèng Hé gibi deneyimli bir denizci 48 segmentli bir pusula seçti. Aynı zamanda bir temel nokta sistemi olarak da kullanılmıştır. Çin mitolojisine göre gökyüzünde yaşayan imparator, hangi hayvanın ismini vermesi gerektiğini belirlemek için hayvanlar arasında yarışır.
Etiyopya Takvimi
Etiyopya takvimi, Etiyopya’da kullanılan temel takvimdir. Bu aynı zamanda Etiyopya’daki Hristiyanlar için dini takvimdir. Mısır takvimi gibi, güneşe dayalı bir takvimdir ve Jülyen takvimi gibi, her 4 yılda bir artık gün eklenir. Jülyen takvimine göre Yeni Yıl 29 veya 30 Ağustos’tur. Güneş takvimi ile Etiyopya takvimi arasındaki 7-8 yıllık fark, İsa’nın öncüsünün hikayesindeki farkı da içerir. Kıpti takvimi gibi Etiyopya takviminde de 12 ayda 30 gün ve 13. ayda 5 veya 6 artık gün vardır. Etiyopya takviminin başlangıç tarihi, adının Ge’ez’e dayanması dışında Kıpti takvimi ile aynıdır. Jülyen takvimine göre, altıncı artık gün 29 Ağustos’a kadar her dört yılda bir eklenir. Dolayısıyla Gregoryen takvimine göre Etiyopya Yeni Yılının ilk günü olan ilk gün 1900’den 2099’a 11 Eylül’dür. Miladi takvim yılı 12 Eylül’dür.
Olimpiyat Takvimi
Eski Yunanda muntazaman 4 yılda bir yapılan olimpiyatlara göre düzenlenen bir takvimdir. Bu takvim, M.Ö. 776 yılında yapılan olimpiyata göre tarihlenmektedir.
Selevkos Takvimi
İskender’in generallerinden Selevkos’un düzenlediği ve M.Ö. 311’den itibaren başlayan bir takvimdir. Süryaniler bunu kullanmışlardır.
Yaradılış Takvimi
Dünyanın yaradılışı Hz. Adem’in varlığını esas alan takvim de kullanılmaktadır. Yahudiler halen bu takvimi kullanmaktadır.
Hükümdar Takvimi
Hükümdarların tahta çıkışını 1 kabul eden takvim olup, Japonya’da halen kullanılan resmi takvimdir.
Asur Takvimi
Asur takvimi, MÖ 4750’de başlayan bir ay takvimidir. Asur’da inşa edilen ilk tapınaktan esinlenilmiştir. Ana temeli, Addi Alkhas, Jean Alkhas ve Nimrod Simono tarafından düzenlenen Asur Borsası “Gılgamış” daki yayındır. Birçok makalede bahsedilmiştir. Yılbaşı baharı ilk bakışta başlar. Asur Yeni Yılı halen her yıl festivaller ve toplantılarla kutlanmaktadır. MS 2015 Süryaniler arasında 6765 yıla denk geliyor.
Halk Takvimi
Halk takvimi; bu, belirli bir bölgeye veya bölgeye özgü gayri resmi bir takvim veya herkesin bilmediği bir takvimdir (genel olarak kabul edilmez).
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
“ Kimseyle hiçbir konuda yarış halinde değilim.
Kimseden akıllı, kimseden güzel, kimseden iyi olma gibi bir iddiam yok.
Kimse için 'EN' değilim, 'DAHA' değilim.
Bu devasa iddiasızlığın bana verdiği özgürlüğün hastasıyım. ”
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
|
|
Alıntı
|