Kadınlar öyle ki, bazen iyi niyetle söyleseler de bazı şeyleri, karşılarındaki diğer kadının canını yakabiliyorlar. Hatta emzirme konusunda anneniz, arkadaşlarınız yetmiyormuş gibi kamuda herhangi bir yerde, tanımadığınız herhangi bir kadından da pek çok eleştiri, yorum duyabilirsiniz. Hadi onlara söylemememiz gerekenlere bir bakalım ve emziren annelerle diyalog kurarken dikkat etmemiz gerekenleri bir düşünelim.
1-Bebeğinin yeterli miktarda süt aldığına emin misin?
Evet maalesef bebekler “Annecim ben doydum” demeyi henüz beceremiyorlar. Ama bir annenin bebeğinin karnını doyurmaktan başka ne amacı olabilir ki? (aradaki bağ, sevgi bir kenara) Sonuç olarak bu soruya nasıl bir cevap almayı bekliyorsunuz mesela? Biraz da bundan bahsedelim…
2-Yine mi acıktı, ne çok acıkıyor?
Durduk yere neden bir anne (uyumak, yemek yapmak, televizyon izlemek, internette gezinmek, temizlik yapmak ya da ne bileyim arkadaşlarıyla şöyle doğada güzel bir yürüyüş yapmak yerine) bebeğini emzirir ki… Lütfen bebeklerin acıkmasıyla ilgili endişelenmeyin.
3-Emzirmek, benim göğüslerimi mahvetti!
Bu olumsuz yorumlarınızı kendinize saklayın. Evet hamilelik zaten vücuda çeşitli farklılıklar katıyor. Olabilir. Ayrıca Estetik Cerrahi Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmaya göre göğüsleri mahveden hamilelik, emzirmek değil.
4-Emzirirken memeni biraz örtebilir misin?
Bu cümle aslında bir soru değil. İçinde “memenizi örterseniz ben kendimi daha iyi hissedeceğim” anlamı yatan, yargılayıcı bir cümle. Anneler, bebeklerini eğer gerekiyorsa pek çok yerde emzirebilir ve hiçbir anne bunu vücudunu sergilemek için yapmaz. Demek ki o kadar kapanıyor. Eğer bir annenin bebeğini emzirmesini görmek istemiyorsanız, ona doğru gözlerinizi dikmeyebilirsiniz.
5-Ben çocuklarımı emzirmedim ama gayet iyi durumdalar.
Bu karar sizin kararınızdır. Doğru ya da yanlış olduğu konusunda bir tartışmaya gerek yok. Ne kadar güzel, umarız hep sağlıklı olurlar. Bu cümle de emziren annelere söylenmese daha iyi olacak olanlardan.
6-Seninki emzirmek için biraz büyümemiş mi?
Uzmanlar eğer annenin sütü varsa ve bebek emmek istiyorsa sütün kesilmesine gerek olmadığını söylüyor. Uzun süre emzirmekte ne gibi bir zarar olabilir? Ayrıca bu, sizi neden ilgilendiriyor.
7-Way! Memelerin ne kadar büyük!
Bunu söyleyince iltifat ettiğinizi sanıyorsanız ve emziren annenin bunu duyduğu için mutlu olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü hiçbir kadın kendisinin sadece süt üreten bir insan olarak görülmesini istemez. Odak noktanızı değiştirmenizi dilerler.
8-Eğer biberonla süt vermeye başlarsan, meme istemez.
Ama o zaman, anne ile bebek, emzirmenin diğer faydaları ve güzel yanlarından mahrum kalacaklar… Bunun da bir kuralı yok. Öte yandan ilk ay için biberon tavsiye edilmiyor. Sonuç olarak bu annenin tercihidir, karışmanıza gerek yok.
9-Sevgilin/kocan sütünün tadına baktı mı?
Buna cevap vermek zorunda mı?
10-Biberonla süt vermeye başlarsan daha fazla uyuyabilirsin.
Herkes aynı uyku sistemine sahip değil. Daha çok uyumak istemiyor da olabilir. Yapılan bir araştırmaya göre yeni annelerin hepsi kendilerini bitik hissediyor. Bunu değiştirmek mümkün aslında. Belki hem emzirip hem de biberon kullanılıyordur. Emziren annelere ne kadar uyuması gerektiğini biz söyleyemeyiz, eğer sorarsa o başka.
11-Eğer emzirirken zorlanıyorsan mama vermeye başla.
Bunu da iyi niyetle söylüyorlar tabii ki şüphemiz yok. Karşılarında bebeğini emzirmek için mücadele eden bir kadın görüyorlar. Ebeveynler, arkadaşlar, tanıdıklar, herkes annenin mutlu olmasını istiyor. Annenin daha iyi hissetmesini istiyorlar ve akıllarına gelen ilk şey pes edip mamaya geçmesi. Ancak emzirme işi mücadele istiyor. Üzerinde çalışılması gerekiyor. Pes etmesini önermek yerine neden yardımcı olmuyorsunuz?
12-Her istediğinde emzirmek bebeği bozar.
Bazı yeni doğan bebekler 1,5 saatte bir, bazıları 3 saatte bir acıkır. Bir bebeğin ne sıklıkla emmek isteyeceğini bilemezsiniz. Ayrıca bir bebeğin 24 saat içinde 8-12 aralığında -ya da fazla- beslenmesi normaldir.
13-Emzirmeyi şimdiden bıraktın mı?