24 Eylül 2023, 18:31
|
#1
|
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
|
Şehir Devleti Nedir?
Şehir Devleti Nedir?

Şehir devletlerine, Mısır’da “nom”, Sümerlerde “site”, İyon ve Dorlarda “polis” adı verilmektedir.
Sümerler, tarihe çok fazla katkı sağlamıştır tekerlekte bunun en iyi örneklerinden birisidir. Aynı zamanda da tarımla da uğraşmışlardır, kelime anlamı “toplu konut yerleşkesi” olan site sayesinde Sümerler bu tarımsal faaliyetlerini ve sosyal yaşantılarını da daha rahat yönetmişlerdir. Her toplumda olduğu gibi Sümerlerinde farklı sitelerinde farklı kültürel yapılaşmalar vardı, bu şehir devletlerinin sınırları ise küçük taş ve kayalar kullanılarak belirlenmişti. Bu şehir devletleri Ensi ve Patesi adı verilen kral-rahiplerle yönetiliyordu.
Mısırlar’ın temel geçim kaynağı tarımdı ve tarımla uğraşmak içinde yerleşik hayata geçmeleri ve toplu bir şekilde yaşamaları gerekiyordu ve bunun sonucunda da “Nom” adı verilen şehir devletlerini kurdular. Nom ilk siyasi teşkilatlanma olarak da geçer, Nom’un kelime anlamı yöre olarak kabul edilir, her farklı topluluğun olduğu gibi Nomlar’ın da kendilerine has yöreleri ve kültürleri vardı. Antik çağda Nomlar, Nomark adı verilen kişilerce yönetiliyordu bu şehir devletleri aynı zamanda da yarı feodal bir yönetim biçimine sahiplerdi.
Polis devleti Orta Çağ’da çıkmıştır, polis devletleri diğer şehir devletlerinin aksine herhangi bir kural barındırmıyordu, yöneticileri istediği zaman istediğini yapabilmekteydi ve böylece her şey yöneticinin elinde oluyordu. Halk yönetici ne derse ona kayıtsız şartsız uymak zorundaydı, bir nevi bu devlet faşist bir sistem ile yönetiliyordu.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
“ Kimseyle hiçbir konuda yarış halinde değilim.
Kimseden akıllı, kimseden güzel, kimseden iyi olma gibi bir iddiam yok.
Kimse için 'EN' değilim, 'DAHA' değilim.
Bu devasa iddiasızlığın bana verdiği özgürlüğün hastasıyım. ”
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
|
|
Alıntı
|