Tekil mesaj gösterimi
Alt 25 Eylül 2023, 15:38   #1
Çevrimiçi
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart 25 Eylül-1 Ekim İtfaiye Haftası ile ilgili Bilgi ve Yazılar

25 Eylül-1 Ekim İtfaiye Haftası ile ilgili Bilgi ve Yazılar



İtfaiyenin Tarihçesi

Yangın söndürme teşkilâtına «itfaiye» denir. İnsanlar, korkunç şekiller alan yangınları söndürmek için ilk çağlardan beri, ellerindeki imkanlarla çalışmışlar, zamanla bu, her toplulukta gerekli bir teşkilata bağlanmıştır.

Teşkilatlanmış ilk itfaiye ekiplerini Orta Avrupa’da, Macaristan’da, Fransa’da görüyoruz.

Yangın söndürme işinin teşkilat haline gelmesi, tulumbanın keşfinden sonradır. Fransa’da, Amerika’da atlı arabalara bindirilmiş tulumbalar kullanılmıştır. İtfaiyeciler de, sürücünün arkasındaki sıralara otururlar, bir kısmı ise ayakta dururlar, çan çalarak yangına giderlerdi. Bu yüzyılın başında, Londra’nın meşhur ticaret sarayı Kristal Palas’ın baştan başa yanmasına sebep olan büyük yangınlardan sonra daha başka söndürme usullerine başvuruldu.

İstanbul’da yangın sördürme konusunda ilk resmi teşebbüs XVI. yüzyılda yapılmış, devrin İstanbul kadısı bir hüküm yayınlıyarak her evde yangına karşı bir fıçı dolusu su, birer kazma, kürek, bir de merdiven bulundurulması mecburiyetini koymuştu.

İlk Tulumbacı teşkilâtı 1714’te kuruldu. Yangın tulumbası ilk defa Paris’te 1716’da, İstanbulda da 1717’de kullanıldı. 1828’de tamamlanan Beyazıt Kulesi sırf yangın gözetleme işinde kullanılmak için yapılmıştı, bugün de aynı maksatla kullanılır. XIV. yüzyılda yapılmış olan Galata Kulesi de II. Mahmut zamanından beri yangın gözetleme kulesi olarak kullanılır.



Bu Gri Şehrin Tüm Yollarını Rengarenk Boyamak İster,
Bazen Kızar Dünyaya ama Sadece Kendini Üzer...
Göremezler, Kalbindeki Elmasa Erişemezler,
Kanatlarını Rüzgara Açmış, Dur Diyemezler...
Onun Bir Düşü Var ki Asla Bilemezler!

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı