Sakal kıran bir cilt hastalığı olmakla birlikte yayılması durumunda kişinin görünümünü etkilediği için psikolojik açıdan yıpratıcı bir süreç olabilir. O nedenle öncelikle ve mutlaka, beklemeden bir uzman doktora gitmek ve hemen tedaviye başlamak faydalı olacaktır. Eğer günlük yaşamınızı etkileyen bir kötü hissetme durumunu yaşıyorsanız elbette bir psikologtan da yardım almakta fayda var.
Sakal kıranı tamamen bitiren net bir tedavi yoktur; ancak uygulanan tedaviler hastaların çok iyi sonuçlar aldığını gösteriyor. Öncelikle hastalığınıza neden olan etkiyi ortadan kaldırmak tedavinin en önemli koşullarından biri. Mevcut tedavi yöntemleri sakal kıranı yavaşlatabilir ve azaltarak hastalığın yayılmasını önleyebilir. Sakal kıran tedavisinde genellikle ilk başvurulan yöntem kortizon tedavisidir.
Topikal tedavi: Sorunlu bölgeye sürülen merhem ve kremlerle uygulanan tedavidir.
Sterodi enjeksiyonu: Kılların döküldüğü bölgeye uygulanan enjeksiyon tedavisidir. Genellikle kortizon iğneleri tercih edilir.
İlaç tedavisi: Ağızdan alınan ilaç yoluyla yapılır. Yoğun saç, sakal dökülmelerinde tercih edilen bir sakal kıran tedavi yöntemidir. Kortizon etkili bir ilaçsa doktorun önerdiği doz ayarlaması aşılmamalı, alınan miktarlara dikkat edilmelidir.
Sadbe: Sakal kıran tedavisinde uygulanan karışım bir ilaçtır. 1-4 ay arasında etki etmeye başlayabilir, mutlaka doktor kontrolünde kullanılması önerilir.
Fototerapi: Ultraviyole ışınlar kullanılan fototerapi, sakal kıran tedavisinde kullanılan bir yöntemdir.
Diyet: Vücudun bağışıklığının düşmesi sonucunda hastalık ortaya çıktıysa vitamin ve mineral desteği, sağlıklı beslenmeye dayalı bir diyet uygulanması hastalığın önüne geçmenizde yardımcı olacaktır.