10 Ekim 2023, 11:23
|
#1
|
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
|
Sümerlerde Askeri, Sosyal ve Ekonomik Yaşam
Sümerlerde Askeri, Sosyal ve Ekonomik Yaşam

Sümerlerde Ekonomi
Sümerlilerin ekonomik dayanağı, aynı Antik Mısır ve Hititler gibi tarım, hayvancılık, madencilik ve ticaret üzerineydi. Ekonomik olarak yöneticiler, ekonominin tüm gücünü kendileri olarak görüyorlardı çünkü kendileri inanışlarına göre eskiden tüm ülkenin ekonomik durumunu şehir tanrısı Kabul ediyordu ve bu sebepten ötürü de kendilerini şehir tanrısının bir temsilcisi olarak görüyorlardı.
Sümerlilerde mülkiyet sahipleri kendi aralarında üç kırılma yaşamıştı: kendilerini temsilci zanneden kral ailesi, din üzerinden yürüyüp kendisine kişisel çıkar elde eden rahipler ve kendi emekleriyle bir yerlere gelmeyi başaran halktan sıradan kişiler.
Sümerlerde Sosyal Yaşam
Sümerlerde sosyal hayat 3 parçaya bölünmüştü: halk hürler, korunanlar ve köleler. Hürler, ülkenin üst kesiminden ve ülkedeki bütün haklara sahip kişilerden oluşuyordu. Hürler kesimini ise çoğunlukla tüccarlar, memurlar, rahipler ve tüccarlar oluşturuyordu. Hititlerin aksine Sümerlerde kölelere hiçbir hak tanınmamıştı. Haklı bile olsalar haklarını hiçbir zaman koruyamıyorlardı, sadece hürler tarafından alınıp hürler tarafından satılırlardı. Ek olarak Sümerlerde sosyal hayat, Antik Mısır ve Hititler ‘in aksine erkeklerin hakimiyetine dayanırdı. Erkekler, istekleri kadınlarla birden fazla kez evlenebilirdi. Kadınların hakları ise çok kısıtlıydı.
Sümerlerde Askeri Yapı
Sümer ordusunun dayanağı tek silahlardan oluşmuyordu. Sümerliler, orduda askerin gücüne çok güveniyorlardı, hatta bazı olgulara göre askerlerin iyi besletildiği ve askerin disiplinle merkezi bir kontrol altında bulunduğu söylenmektedir. Bunun yani sıra askerlerin gücünü arttırmak için birinci Akad kralı Sargon’un önünde aynı anda 4500 askerin yemek yediği de yazmaktadır.
Sümer kralları, orduyu koordine ederlerdi. Orduyu koordine ederken ki amaçları devleti dışarıdan gelebilecek herhangi bir düşman saldırısına karşı korumak ve topraklarını büyütmekti. Bazen Sümer Kralları hem askerin hem de halkın moralini arttırmak için onlara iyi haber, barış ve bolluk içinde yaşama temini vereceğini söylerlerdi.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
“ Kimseyle hiçbir konuda yarış halinde değilim.
Kimseden akıllı, kimseden güzel, kimseden iyi olma gibi bir iddiam yok.
Kimse için 'EN' değilim, 'DAHA' değilim.
Bu devasa iddiasızlığın bana verdiği özgürlüğün hastasıyım. ”
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
|
|
Alıntı
|