14 Ekim 2023, 10:15
|
#1
|
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
|
Orta Çağ’da Ücretli Askerlik ve Ücretli Türk Askerleri
Orta Çağ’da Ücretli Askerlik ve Ücretli Türk Askerleri

Avrupa’da güçlü ordulara duyulan ihtiyaçtan dolayı paralı askerlere yer verilmiştir. Feodal düzene göre senyörlerin orduları çiftçilikle uğraşan serflerden ve köylülerden meydana geliyordu. Bu ordularda şövalyeler de görev yapıyordu. Ancak bunların sayısı fazla değildi çünkü atı ve zırhıyla birlikte tam donanımlı iyi yetişmiş bir şövalye büyük masraflar gerektiriyordu. Orta Çağ’ın ilerleyen dönemlerinde krallar, senyörleri ordu besleme yükümlülüğünden muaf yaparak onlardan asker yerine para almaya başladılar. Topladıkları bu paralarla da iyi yetişmiş askerlerden oluşan ordular kurdular. Avrupa’da güçlü ordulara duyulan ihtiyaç devletin dışında bağımsız şekilde hareket eden profesyonel askerî sözleşmecileri ve komisyoncuları meydana getirdi. Bunlar devletten aldıkları ücret karşılığında asker topluyor, onları donatarak savaşa sürüyorlardı. Bu şekilde temin edilen askerler tecrübeli, eğitimli ve uzman savaşçılar olup feodal düzenden gelen askerlere kıyasla daha becerikliydi.
Ücretli Türk Askerleri
Tarih boyunca başka devletlerde çalışan ücretli Türk askerleri hakkında bilgi verelim. Türkler, tarih boyunca at sırtında yaşamını sürdürmüş, askerlik konusunda özellikle at üstünde kılıç ve yay kullanımında ustalaşmış bir millettir. Türklerin bu özelliği öylesine meşhurdur ki Bizans bile paralı Türk askerlerini ordusuna katmıştır fakat bu durum İstanbul’un fethi sırasında ters tepmiştir. Türklerin bu paralı askerliği Kabul etme sebepleri arasında para önemli rol oynamıştır. Türkler Bizans ordusunda Türk ordusundan daha fazla maaş aldıkları için bu görevi Kabul etmişlerdir. Bizans’ın en önemli öncü kuvvetlerinden olan Türk birlikleri, batı medeniyetlerinden gelen saldırıları karşıladı, yıllar boyunca akın faaliyetlerini yürüttü. Böylece Türkler, Bizans’ın ömrünü uzatmıştır. Bizans’ın ok yağmuru saldırılarının temelinin Türk askerlere dayandığı hakkında söylemler vardır. Türklerin bu süreç içerisinden “Kemankeş” denilen at üstünde ok atan yaya çeken birlikleri Bizans’ın en etkin güçlerinden olduğu belirtiliyor.
Türkler, Bizans ordusunda görev yapmıştır. Selçuklu devletinden Osmanlı’ya kadar uzanan süreçte Türklerin Bizans askeri olarak Batı saldırılarına karşı ciddi başarılar elde ettiği görülüyor. Özellikle Türklerin 1071 Malazgirt Zaferi ile devlet sistemi değişen ve parçalanarak bölünmeye giden Bizans’ın kendi içinde yaşadığı çatışmalarda yıkılmamasına sebep olarak Türk askerlerinin varlığı gösterilmektedir.
Bizans ordusunda görev yapan Türkler, Bizans’ın diğer düşmanları Haçlılar, Batıdaki Slav kavimleri ve Ermenilerden gelen çok sayıda saldırıyı durdurdular. Bununla birlikte 1453’te Osmanlı’nın İstanbul’u fethederek Doğu Roma İmparatorluğu’nun tamamen yıkmasına kadar gelen süreçte Bizans’ın ömrünün uzamasına ciddi katkıları olduğu kaynaklarda belirtiliyor.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
“ Kimseyle hiçbir konuda yarış halinde değilim.
Kimseden akıllı, kimseden güzel, kimseden iyi olma gibi bir iddiam yok.
Kimse için 'EN' değilim, 'DAHA' değilim.
Bu devasa iddiasızlığın bana verdiği özgürlüğün hastasıyım. ”
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
|
|
Alıntı
|