Tekil mesaj gösterimi
Alt 14 Ekim 2023, 18:03   #1
Çevrimiçi
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Yonca Gölgede Yetiştirilebilecek Sebzeler

Gölgede Yetiştirilebilecek Sebzeler



Kışın gelmesiyle birlikte güneşli günlerin geride kalması balkon bahçeciliğinde güneşli alan arayışını da beraberinde getiriyor.

Eğer balkonunuzda ya da bahçeciliğinizde kendi gıdanızı yetiştiriyorsanız güneşli bitkileri dikmek için güneşli alanları tercih edebilirsiniz. Fakat özellikle kış aylarında güneşli gün sayısının azalması bitkileri de etkileyebilmektedir. Bu durum sadece kış aylarına özgü değildir. Yaz aylarında da güneş görmeyen alanlarda bitki yetiştirebilirsiniz.

Gölgede kalan alanları değerlendirmek istiyorsanız gölge seven bitkiler tam da size göre.

Gölge Seven Bitkiler
Brokoli, lahanagiller familyasından küçük yeşil yumrular hâlinde bir sebzedir.

Brüksel lahanası: Brüksel lahanasını dikeceğiniz toprak, sert ve yoğun olmalıdır. Bu sebeple, bahçenizi dikime hazırlamak için ağır kil kullanabilirsiniz. Tohumları ekmek için en uygun zaman, Şubat ortasından Mart başına kadardır. Eğer bu zaman diliminde ekimi yaparsanız, Mayıs’ta sebzeleri toplayabilirsiniz.

Karnabahar: Turpgillerden, çiçekleri etli ve tanecikli bir görünüşte olan, yaprakları lahana yaprağına benzeyen, sebze olarak kullanılan bir bitki.

Bezelye: Bezeleyenin ilkbahar ve sonbaharda ekimi yapılır. Ancak ekim, aşırı soğuklarda yapılmamalıdır. Ayrıca bezelye, rutubetin fazla olduğu yerlerde sağlıklı gelişim gösterir.

Pancar: Güney İsveç ve Britanya Adaları’ndan başlayarak Avrupa’nın batı ve oradan da tüm Akdeniz kıyılarınca uzanan bir bölgeye has olan pancar, ıspanakgiller familyasından bir bitkidir. Pancar, yumrulu köklü ve yapraklı bir bitkidir. Nem ihtiyacı fazla olan kırmızı pancar, pek çok toprak türünde yetiştirilebilir.

Kırmızı turp: Turp, turpgiller familyasından sebze olarak tüketilen bir bitkidir. Turplar kazık köklü bitkilerdir. Çimlenme döneminde bazı çeşitleri 10-15 cm, bazı çeşitlerde ise 30-50 cm derinliğe kadar inebilir. Kök gelişimi belli bir düzeye gelinceye kadar yumru gelişmesi olmaz.

Pazı: Pazı, beslenme değeri yüksek olan bir sebzedir. Saksıda yetiştirilebilir. Pazı yaprakları toplandıkça tekrar yapraklanır ve uzun süre ürün vermeye devam eder.

Ispanak: Ispanak, Amaranthaceae familyasından çiçekli tek yıllık otsu bir bitkidir.

Fasulye: Fazla taşlı ve çakıllı toprak dışında her tür toprakta yetişebilir. Daha verimli sonuç için, organik maddece zengin, yumuşak, iyi havalanan ve su tutma kapasitesi yüksek toprakları tercih edilmelidir. Fasulye, ılık iklimlerde yetişir ve soğuğa duyarlıdır.

Salataya konan yeşillikler: Maydanoz, kıvırcık gibi.




To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


“ Kimseyle hiçbir konuda yarış halinde değilim.
Kimseden akıllı, kimseden güzel, kimseden iyi olma gibi bir iddiam yok.
Kimse için 'EN' değilim, 'DAHA' değilim.
Bu devasa iddiasızlığın bana verdiği özgürlüğün hastasıyım. ”


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı