Tekil mesaj gösterimi
Alt 14 Ekim 2023, 18:06   #1
Çevrimiçi
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Kestane ve Kestane Yetiştirilmesi Hakkında

Kestane ve Kestane Yetiştirilmesi Hakkında



Kestane, kayıngiller familyasından bir ağaçtır. Uzun bir ömür süren kestane ağaçlarının boyu 30 metreyi bulabilir.

Kayalık yamaçları ve kumlu toprakları sever, kireçli toprağı sevmez. Aşılandıktan 5 yıl sonra meyve vermeye başlar. Yaşayan en eski kestane ağacı, İtalya’da Etna Yanardağı yakınlarındaki Acireale kenti sınırlarındadır. Kestane ağacından hem mutfak tüketimi olarak hem de mobilyacılıkta faydalanılmaktadır. Suya dayanıklı olması sebebiyle yapı işlerinde de kullanılmaktadır.

16 değişik türü bulunan kestane ağacının en bilinenleri; Amerikan kestanesi, Çin kestanesi, Japon kestanesi ve Anadolu kestanesidir.

Kestane Hasadı
Kış meyvesi olan kestane ekim, kasım aylarında hasat edilir. Hasat zamanı dikenli kupulası sararıp çatlamaya ve yere düşmeye başlar. Düşüş esnasında kestane meyveleri dikenli toplarından ayrılır. Düşmeyen kestaneler bir araç yardımıyla ağacın sallanmasıyla toplanır.

Kestane Meyvesi
İnsanoğlunun ilk besin kaynaklarından olan kestane, mutfakta pek çok şekilde kullanılmaktadır. En çok taze olarak, haşlanarak ya da kebabı yapılarak tüketilen kestanenin şekerlemesi de ülkemizde çok rağbet görmektedir. Pastaclılık sektöründe de yaygın olarak kullanılmaktadır. Kestane Osmanlı saray mutfağında da sıklıkla kullanılmaktaydı.

Kestane Alırken Nelere Dikkat Etmeli?
Kestaneleri seçerken, renklerinin güzel olmasına ve sert olmalarına dikkat edilmelidir. Diğerlerinden daha koyu renkli ve kötü kokulu olanlar bozuktur. Kestaneyi bir bıçak yardımıyla yararak içini kontrol edebilirsiniz. Eğer iç kabuk yenilebilir durumdaysa tazedir. Çok kıvrımlı ve iç kabuğu acı olan kestaneler satın alınmamalıdır.

Sindirimi kolaylaştırmasının yanı sıra, kan yapıcı etkisi olan kestaneye, mutfağınızda yer vermelisiniz. Kestane, içerisinde C vitamini barındırır. Ayrıca içerisinde B vitamini, protein ve şeker de bulunan kestaneyi, hazırlayacağınız dolmanızda, farklı tatlar katmak amacıyla kullanabilirsiniz. Dolma içerisinde kullanacağınız kestaneyi ister kızarmış şekilde, isterseniz ufalayarak kullanarak, kolaylıkla farklı bir tat yaratmış olacaksınız. Hazırlayacağınız dolma içerisinde kestane yardımıyla, farklı bir lezzet oluşturabileceksiniz.

Bir kış meyvesi olan kestaneyi mevsiminde tüketerek en yüksek faydayı sağlayabilirsiniz.




To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


“ Kimseyle hiçbir konuda yarış halinde değilim.
Kimseden akıllı, kimseden güzel, kimseden iyi olma gibi bir iddiam yok.
Kimse için 'EN' değilim, 'DAHA' değilim.
Bu devasa iddiasızlığın bana verdiği özgürlüğün hastasıyım. ”


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı