Yanıt: İş Yok Diyene, İş Çok Diyen ŞEYLER
Eleman bulma sitelerinde ki eleman ilanlarının hepsi olmasa da, belli bir kısmı zaten sırf hayata küselim, iş bulamayalım diye.
Kendimden biliyorum zamanında yaşamadık mı? Yeni mezunsun iş arıyorsun. Neymiş efendim şu kadar tecrübe, neymiş efendim x muhasebe programını bilen.
Kimse annesinin karnında bunları öğrenmiyor. Sonuçta okuldan yeni mezun, zihin açık. Bir haftada işi kapmayacak kimseyi tanımıyorum. Gerçi bu dediğim bizim dönemimizdeydi, şimdi gençler aşırı sosyal medyaya düşkün oldukları için hiç perdeleri yok, dikkatlerini vermiyorlar. Çekinmiyorlar. Biz çekinirdik bizi kabul etmez deneme süresinde işten gönderirler diye.
Tabi gençleri de günümüz şartlarında sıkmamak gerekiyor, bazı ufak tefek şeyler tolere edilebilir.
Ama işverenlerin tutumunu ben hiçbir zaman tolere edemem. Halen daha falanca yıl tecrübe, falanca program diyorlar. Ama maaşa gelince de, tecrüben kadar maaş veren yok.
Bunu sokakta ki amcalar bilir mi? Bilmez.
Sen yaşıyorsun bu sıkıntıları.
En kötüsü de ne biliyor musunuz? Hayallerinizle oynamaları, gerçi hayallerimizle oynamak değil de, tam kavramı bulamadım. Sizi beklentiye sokmaları.
Bu iş bana uygun gibi dediğin işe, her şartına katlanıp görüşmeye gidiyorsun. (Yok servisi olsun, şu olsun aramıyorsun) Ama yine de sana "olumsuz" diye dönüş dahi yapmıyorlar. Hatta alacaklar gözüyle baktıkların dahi aramaya tenezzül etmiyor.
Peki bu iş ilanları neden veriliyor biliyor musunuz?
Laf olsun, torba dolsun.
Ciddiyim, laf olsun diye.
O ilanlar göstermelik... İlanlar göstermelik verilir fakat yakın çevreye haber salınır, tanıdık kişiler alınır. Hatta yakın çevreyede gerek kalmaz, işe alacak kişilerin torpil geçeceği birileri vardır.
İlanlar göstermelik toplanır, onca insanı haksız yere beklentiye sokarlar. Sonra da o ilandan gelen kimseyi işe almazlar.
Bunu kimse bilmez ama... Siz de kendinizde kusur ararsınız, tecrübenizi sorgularsınız.
İş bulamama stresine girersiniz. Kısacası kendinizi iş bulamayanlar içinde bulursunuz.
Siz daha bilgilisinizdir ama o tanıdık alınan senin kadar bilgili olmayan insanlar layık görülür o pozisyonlara.
Nerden biliyorsun demeyin, denk geldim, şahit oldum. Bu iş dünyası öyle bir şey ki.
Ama kimse tutupta bir şey demez. Sorgulamaz, araştırmaz.
O kadar dirsek çürütüp, gidip limon da satamazsın. Bugün o iş çok diyenler, seni limon satarken görsün, bu kez "aaaa o kadar okudun limon mu satıyorsun" diye küçümserler.
Limon satmayı küçümsemiyorum örnek sadece. İhtiyacın varsa onu da yaparsın, yapamazsın değil. Sorun ağzı olanın konuşması.
|