Tekil mesaj gösterimi
Alt 18 Ekim 2023, 15:26   #1
Çevrimiçi
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart 14 Ekim Dünya Standartlar Günü ile İlgili Bilgi ve Yazılar

14 Ekim Dünya Standartlar Günü ile İlgili Bilgi ve Yazılar

14 Ekim Dünya Standartlar Gününün Tarihçesi

Standart ve standardizasyon olgusu insanlık tarihi kadar eskidir. Standartlar; ürün veya hizmetler için kalite ve güvenlik alt yapısını oluşturmak, üretim süreçlerini iyileştirmek, teknoloji kullanımını yaygınlaştırmak, ticari engelleri kaldırmak, yeni pazarlara ulaşılmasını sağlamak, çevre ile birlikte sağlığı korumak için tüm dünyanın kullandığı ortak dili simgeler.

Dünya Standartlar Günü’nün tarihi, sonraki yıllarda Uluslararası Standardizasyon Örgütü’nün (ISO) kurulmasını doğuran 1946’da Londra’da yapılan bir toplantıya kadar uzanır. Tarih, 1956’da Londra’da standardizasyonu kolaylaştırmak için uluslararası bir organizasyon oluşturmaya karar veren 25 ülkeden delegelerin ilk toplantısını işaretlemek için seçildi. ISO bir yıl sonra 1947’de kuruldu. Ancak Dünya Standartlar Günü ilk olarak 14 Ekim 1970 tarihinde kutlandı.

23 Şubat 1947’de üye ülkelerin ulusal standart kuruluşlarından temsilcilerden oluşan ve standardizasyonun düzenleyici ve kolaylaştırıcı sorumluluğunu üstlenen Uluslararası Standardizasyon Örgütü (International Organization for Standardization – ISO) kuruldu. Merkezi Cenevre, İsviçre’dedir.

40 yıllık teknik standartlar geliştirdikten sonra ISO, 1987 yılında ürünler ve teknolojiler için ilki ISO 9000 Kalite Yönetim sistem standartları olarak bilinen süreç standartlarına geçiş yaptı.

Türk Standartları Enstitüsü (TSE), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde hazırlanan tüzük ile 16 Ekim 1954 tarihinde kurulmuştur. Enstitü, 26 Mayıs 1955 tarihinde International Organization For Standardization-ISO’ya ve 1 Ocak 1956 tarihinde International Electrotechnical Commission-IEC’ye üye olmuştur.

Her yıl 14 Ekim’de, IEC, ISO, ITU, diğer uluslararası standardizasyon kuruluşlarının üyeleri ve dünyanın dört bir yanındaki insanlar, uzmanların, gönüllülerin ve aslında dünya çapında standardizasyon faaliyetlerinde bulunan herkesin ortak çabalarını kutlayarak, insanların dikkatini yazılı standartların küresel ekonomideki önemi konularına çeker.

Dünya, farklı köşelerdeki pazarların giderek daha fazla açık hale geldiği, ulusal sınırların ortadan kalktığı ve yeni zorlukların ortaya çıktığı hızlı küreselleşmeyi deneyimlemeye devam ederken, tüm uluslar ve insanlar için geçerli olan teknik bir standart uygun hale geldi.


  Alıntı