Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyet Düşüncesi | İnkilap Tarihi
Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyet Düşüncesi | İnkilap Tarihi

Mustafa Kemal Atatürk de hayatı boyunca hürriyetçiliği, eşitliği savunmuş ve Avrupa’da eğitim gördüğü süreçte demokratik yapıyı hep incelemiş ve bu yapıyı örnek almıştır. Öğrencilik yılları bile olsa bu yapıyı, nasıl işleyebileceğini ve nasıl kullanılabileceğini çok iyi kavramıştır.
Mustafa Kemal, Osmanlı toprakları işgal altıdayken ve Osmanlı Devleti teslim olmuş haldeyken bu çok iyi kavradığı yapıyı kullanmaya başlamıştır. Öncelikle halka, güvendiğini ve bir olunduğunda her türlü şeyin başarılabilir olduğundan bahseden yazılar yayımlatmıştır. Yanına inanan insanlar toplamış ve halkı örgütlemiştir.
Milletin azim ve kararından bahsederek ulusuna bir karar hakkı olduğunu hatırlatmıştır. Düzenlediği kongrelerde halkı temsil eden örgütler kurmuş, Milli Cemiyetleri faaliyete geçirmiştir. Teker teker ama gayet hızlı bir şekilde Anadolu’nun kilit noktalarını örgütlemiştir. Ve son olarak Ankara’da, 23 Nisan 1923 günü milletin meclisi olan Büyük Millet Meclisi’ni açmış ve egemenliği kayıtsız şartsız bir şekilde millete vermiştir. Mustafa Kemal bir taraftan düşmanla mücadele içerisindeyken diğer taraftan da modern bir cumhuriyet kurumak için girişimlerde bulunmuştur. Bu meclis hem yasama hem yürütme hem de yargının başı olmuş, meclisin başının hükümetin de başı anlamına gelmiştir. Bu mecliste meclis başkanı seçimlerle demokratik bir ortamda yapılmıştır. Mustafa Kemal bu aşamalarla savaşın ortasında bir eşitlikçi düzenin temellerini kurmuştur.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
“ Kimseyle hiçbir konuda yarış halinde değilim.
Kimseden akıllı, kimseden güzel, kimseden iyi olma gibi bir iddiam yok.
Kimse için 'EN' değilim, 'DAHA' değilim.
Bu devasa iddiasızlığın bana verdiği özgürlüğün hastasıyım. ”
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
|