Fıkralarda Plan, Dil ve Anlatım
Fıkralarda Plan, Dil ve Anlatım

Fıkralarda Dil ve Anlatım: Sade ve yalın bir dille yazılır. Fıkralarda, gereksiz sözlerden uzak durulur. Fıkranın inandırıcı, etkileyici bir anlatımı vardır. Fıkraların üslubundaki rahatlık onu makalenin ciddi ve ağırbaşlı üslubundan ayırır. Daha çok alaylı bir dille, bazen eleştiri, bazen sohbet havasında yazılır. Okuyucuyla sohbet ediyormuş gibi bir hava hakimdir bu yazılarda.
Fıkralar yazarının bakış açısı ve dünya görüşü doğrultusunda şekillenir. Bir kamuoyu oluşturmayı hedefleyen bu yazılar, okuyanlarda etki yaratır. Kanıt esası taşımamasından dolayı kısadır.
Fıkralarda Plan: Gazetenin belli bir köşesinde genel bir başlıkla yazılan fıkralarda mesele kısaca incelenir ve mutlaka bir sonuca varılır. Fıkralar, klasik yazı planına göre giriş, gelişme ve sonuç bölümleriyle yazılır. Ancak fıkralar kısa oldukları için bu bölümler makaleye göre daha az yer tutar. Gelişme bölümünde konu makaledeki gibi geniş işlenmez ve düşünceler ispatlama yoluna gidilmez. Sonuç bölümünde ise konuyu bir sonuca ya da kesin bir yargıya ulaşmaktan çok, dokunaklı bir sonla bitirmek esastır.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
|