Tekil mesaj gösterimi
Alt 01 Kasım 2023, 10:17   #1
Çevrimiçi
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart İlk ve Orta Çağ’da Toplumsal Tabakalaşma ve Düzen

İlk ve Orta Çağ’da Toplumsal Tabakalaşma ve Düzen



Düzen, insanoğlunun yüzyıllardır en çok ihtiyaç duyduğu bir kavramdır. Çünkü insan düzen olmadan ve düzen sağlayamadan yaşayamaz. Sosyal bir varlık olmanın en büyük nedenlerinden biri olan düzen ve kontrol, insanoğlunu da birçok yoldan etkiledi. Bu etkiler onların siyasal, sosyal, ekonomik, toplumsal kimlikler ve düzenler oluşturmalarını sağladı. Bu düzeni sağlamadaki en temel yapı taşı ise sistemdi.

Yüzyıllardır insanoğlu geliştirdiği ekonomik, siyasal ve sosyo-kültürel sistemler sayesinde bir düzen kurmayı başardı. Bu sistemlere karşı başkaldırılar, karşıtlık ve hatta darbeler olsa dahi sistemlerin çoğu ayakta kalmayı başardı ve artık onlarsız bir dünya düşünülememeye başladı. Bu sistemler bazen insanoğlunu sınıflara böldü, bazen ise eşit hale getirdi. Kapitalizm, komünizm, sosyalizm, feminizm, liberalizm, marksizm, anarşizm…vb ideolojiler aslında bu bahsettiğimiz sistemler. Fakat bu ideolojilerden günümüzden en güncel ve en tepede ve hayatımızı en çok etkileyen bir ideoloji var. O da kapitalizm.

Yüzyıllardır doğası gereği kötü olarak görülen bu sistemin topluma olan etkisi de olumsuz oldu. Her ne kadar eşitlik günümüzde temel bir ihtiyaç olarak görülse de kimse eşit değildir ve kapitalist bir toplum kimse eşit olamayacaktır. Montesquieu’nun dediğine referans edersek ‘lüks’ kavramının oluşabilmesi için toplumun bir kısmının fakir olması gerekiyor ki bir kısıma lüks ya da burjuva diyebilelim çünkü ışık olmadan karanlık; karanlık olmadan ışık olmaz. Buna dayanarak da fakir olmadan zengin; zengin olmadan fakir olamaz diyebiliriz. Bu yüzden toplumlardaki bireylerinin bazılarının kapitallerinin zengin olması ve bu kapitali iyi işletip kendini ekonomide üst düzeye taşıması lazım fakat kapitalizmde eğer para varsa fırsatlar da çoktur ve fırsatlar çok ise insanın yaşam kalitesi daha iyidir. Yani kapitalizm sosyal tabakalaşmayı arttıran bir sistemdir.




To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


“ Kimseyle hiçbir konuda yarış halinde değilim.
Kimseden akıllı, kimseden güzel, kimseden iyi olma gibi bir iddiam yok.
Kimse için 'EN' değilim, 'DAHA' değilim.
Bu devasa iddiasızlığın bana verdiği özgürlüğün hastasıyım. ”


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı