Tekil mesaj gösterimi
Alt 08 Kasım 2023, 09:23   #2
Çevrimdışı
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Yanıt: 8 Kasım Dünya Şehircilik Günü ile ilgili Bilgi ve Yazılar

Dünya Şehircilik Günü Tarihçesi
Dünya çapında, İkinci Dünya Savaşı’nı takip eden yıllarda bir kargaşa, iyileşme ve değişim dönemi yaşanmaktaydı. Her bölgedeki uluslar ve toplumlar, büyük yıkım ve zorlu bir çatışmadan çıktıkları için, şehirleri yeniden inşa etmeye ve ideal olarak daha önce olanları iyileştirmeye yönelmişti.

Kentsel planlama, 1900’lerde bilimsel bir disiplin olarak ortaya çıktı. Büyük Britanya’da ilk akademik planlama programı 1909’da Liverpool Üniversitesi’nde başladı ve ilk Kuzey Amerika programı 1924’te Harvard Üniversitesi’nde kuruldu.

Uluslararası düzenin gelişmesiyle, Birleşmiş Milletler 1945’te ve İngiliz Milletler Topluluğu 1949’da kurulmuştu. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, 1948’de Paris’teki BM Genel Kurulu tarafından kabul edilmişti.

İmparatorluklar dağıldıkça, demokrasinin ve eşit hakların yayılması, dünya üzerindeki her bölgedeki insanların hayat ve yaşam koşullarının iyileştirme ihtiyacının bilincini artırıyordu.

Güney Amerika doğumlu, Arjantin’li Carlos Maria della Paolera, 1921-1928 yılları arasında eğitim aldığı Institut d’Urbanisme Üniversitesinin Şehircilik Enstitüsü bitirdi. Savaş bittiğinde 50’li yaşlarının ortasında, 1929-1933 yılları arasında Arjantin’deki Rosario ve Buenos Aires Mimarlık Okullarında ilk şehircilik kürsüsünü kurarak, arkasında seçkin bir kariyeri bıraktı.

1946 yılında da Buenos Aires Üniversitesi Mimarlık Okulu’nda Yüksek Şehircilik Enstitüsü’nü kurdu. Arjantin’deki çalışmalarında, gecekondu mahallelerinin büyümesini önlemek için ihtiyaç duyulacak iyileştirmelere – özellikle hava ve su kalitesine – odaklandı.

Uluslararası bir bilinçle çalışan Paolera, 1935’te, uluslararası Şehircilik Kongresi’nde, bugün hala kullanımda olan şehircilik bayrağının oluşturulmasında etkin yer almıştı.

Savaş sonrası yıllarda, uluslararası ilişkilerin büyümesiyle birlikte planlama bilgisinin de yaygınlaştırılması ve kutlanması gerektiğini fark ederek, bir “Jour Mondial De L’Urbanisme” – “Dünya Şehircilik Günü” fikrini ortaya attı.

Bu Gri Şehrin Tüm Yollarını Rengarenk Boyamak İster,
Bazen Kızar Dünyaya ama Sadece Kendini Üzer...
Göremezler, Kalbindeki Elmasa Erişemezler,
Kanatlarını Rüzgara Açmış, Dur Diyemezler...
Onun Bir Düşü Var ki Asla Bilemezler!

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı