Tekil mesaj gösterimi
Alt 08 Kasım 2023, 09:24   #4
Çevrimdışı
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Yanıt: 8 Kasım Dünya Şehircilik Günü ile ilgili Bilgi ve Yazılar

İlk şehir planlama konferansı ne zaman yapıldı?
Amerika’daki ilk şehir planlama konferansı 1898’de New York’ta yapıldı. Amerika’nın ilk kentsel planlama konferansında bir İngiliz plancı, kendisinin ve meslektaşlarının güzel insanlar mı yoksa güzel şehirler için mi çabaladığını sordu. Kentsel planlama, fiziksel tasarımla mı ilgili, yoksa kentsel mekanlarımızda yaşayan insanlar için işleri kolaylaştırmakla mı ilgili?

Bu, 20. yüzyılın başlarına kadar gerçekten doğmamış olan alan için önemli bir soruydu.

O zamandan önce, bir şehrin nasıl görünmesi ve işlemesi gerektiğini düşünen üç tür insan vardı: mimarlar, halk sağlığı görevlileri ve sosyal hizmet uzmanları. Her grup şehir inşası sorununa çok farklı yaklaştı.

İlk Dünya Şehircilik Günü’nün kutlanması
İngiliz planlamacılar Thomas Sharp (eski bir Şehir Planlama Enstitüsü başkanı) ve Sir Frederic Osborn (Şehir ve Ülke Planlama Derneği ​​başkanı) da dahil olmak üzere uluslararası meslektaşları tarafından desteklenen ve teşvik edilen Paloera, 1948’de Dünya Şehircilik Daimi Sekreterliği’ni kurdu. Ertesi yıl 1949, 8 Kasım’da günümüzde daha çok Dünya Şehir Planlama Günü olarak bilinen, ilk Dünya Şehircilik Günü’nü başlattı.

“Dünya Şehircilik Günü,” hem yerel hem de yurtdışında şehir planlamasında kamu ve profesyonel ilgiyi artırmak ve yaşanabilir topluluklar oluşturmak için planlamanın rolünü ve önemini tanımak ve tanıtmak için özel bir gün kabul edildi.

Paolera’nın bir sonraki yıl için çağrısı, yaklaşık 50 şehir tarafından kabul edildi ve bu ülkelerde de etkinlikler düzenlendi.

Sonraki on yıllarda WTPD (Dünya Şehir Planlama Günü) dikkate değer olarak Türkiye istisnası dışında daha az bilinir oldu. Dünya Şehir Planlama Günü, yine de benzer küresel anma günlerinin oluşturulmasına liderlik etmiştir.

Bu Gri Şehrin Tüm Yollarını Rengarenk Boyamak İster,
Bazen Kızar Dünyaya ama Sadece Kendini Üzer...
Göremezler, Kalbindeki Elmasa Erişemezler,
Kanatlarını Rüzgara Açmış, Dur Diyemezler...
Onun Bir Düşü Var ki Asla Bilemezler!

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı