Tekil mesaj gösterimi
Alt 10 Kasım 2023, 23:26   #1
Çevrimiçi
mak res - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Aphelion Gününüz kutlu olsun! Dünya bugün 2023 yılı için Güneş’e en uzak konumunda

Aphelion Gününüz kutlu olsun! Dünya bugün 2023 yılı için Güneş’e en uzak konumunda



Sıcaklıklar bu hafta rekor seviyelere ulaştı.

Bağımsızlık Günü’nü takip eden günlerde termometreler dünyanın birçok yerinde anormal yüksek değerlere ulaştı. Bu kadar sıcak havalarda, 6 Temmuz Perşembe günü Doğu Yaz Saati ile 16:06’da (2006 GMT) Dünya’mızın yörüngesinde Güneş’e en uzak olduğu noktaya ulaşacağını duymak sizin için sürpriz olabilir.

Aphelion olarak adlandırılan bu anda Güneş, Dünya’dan 94.506.364 mil (152.093.250 km) uzakta (merkezden merkeze ölçülür) ya da 4 Ocak’ta Dünya’nın kendisine en yakın olduğu zamana (perihelion olarak adlandırılır) kıyasla 3.103.330 mil (4.994.325 km) daha uzakta olacaktır. Mesafedeki fark %3,29’a eşdeğerdir, bu da Dünya tarafından alınan radyan ısıda yaklaşık %7’lik bir fark yaratır; 30’da bir oranında bir değişim.

Gerçekten de, çoğu insana yılın hangi ayında Dünya’nın Güneş’e en yakın olduğuna inandıklarını sorarsanız, büyük olasılıkla Haziran, Temmuz veya Ağustos aylarında en yakın olduğumuzu söylemeleri şaşırtıcı olmayacaktır. Ancak sıcak havamız güneşe olan uzaklığımızla ilgili değildir. Dünya’nın ekseninin 23,5 derecelik eğimi nedeniyle güneş farklı mevsimlerde farklı sürelerde ufkun üzerinde kalır. Eğim, güneş ışınlarının bize düşük bir açıyla mı yoksa daha doğrudan mı vuracağını belirler.

New York’un bulunduğu enlemde, 21 Haziran’daki yaz gündönümünde neredeyse doğrudan gelen ışınlar, 21 Aralık’taki kış gündönümünde daha eğik gelen ışınlara kıyasla yaklaşık üç kat daha fazla ısı getirir. Herhangi bir bölgenin aldığı ısı, gün ışığının uzunluğuna ve güneşin ufuk üzerindeki açısına bağlıdır, bu nedenle dünyanın farklı bölgelerinde kaydedilen sıcaklıklarda gözle görülür farklılıklar vardır.

Klimatolojik bir yanılgı
Bronx’taki 101 numaralı Henry Bruckner Ortaokulu’na gittiğimde, Yer Bilimleri öğretmenim Bay Saul Shenberg hepimize Temmuz ayında güneşe en uzak, Aralık ayında ise en yakın olduğumuz için böyle bir farkın kışları ısıtma ve yazları soğutma eğiliminde olacağını söylemişti… en azından Kuzey Yarımküre’de.

Bu kesinlikle mantıklı görünüyordu, ancak işin gerçeği şu ki, Kuzey Yarımküre’deki büyük kara kütlelerinin üstünlüğü tam tersi yönde işliyor ve aslında kuzey kışlarımızı daha soğuk ve yazları daha sıcak yapma eğiliminde!

İlginç bir şekilde, Dünya’nın Güneş’e en yakın ve en uzak olduğu zamanlar, Amerika Birleşik Devletleri’nde iki önemli tatil gününe denk geliyor: Yeni Yıl Günü’nde Güneş’e en yakın, Bağımsızlık Günü’nde ise Güneş’ten en uzak noktadayız.

Kanada’da yaşayanlar için aphelion neredeyse ulusal bayramları olan 1 Temmuz Kanada Günü’ne denk geliyor.

Ancak aslında, yıla bağlı olarak, perihelion tarihi 1 Ocak ile 5 Ocak arasında ve aphelion tarihi 2 Temmuz ile 6 Temmuz arasında değişebilir.

Joe Rao, New York’ta bulunan New York Üniversitesi’nde eğitmen ve misafir öğretim görevlisi olarak Hayden Planetaryumu. Astronomi hakkında yazıyor Doğa Tarihi dergisi, the Çiftçi Almanağı ve diğer yayınlar.



[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]
  Alıntı