Tuvaletler birçok bakteriye ev sahipliği yapmaktadır. Sağlık açısından risk olan tuvaletler, sık temizlenmelidir. Tuvalet temizliğinde tuvaletin çevresinin de temizlenmesine özen gösterilmelidir. Tuvalet temizliğinde tuz ruhu, çamaşır suyu gibi birçok kimyasal deterjan kullanılabilir. Fakat bu deterjanlar ağır kimyasal maddeler olduğu için solumak tehlikeli olabilir. Bu kimyasalları solumak istemiyorsanız evdeki bazı maddeli tuvalette temizlik ve dezenfektan olarak kullanabilirsiniz. Bu maddelerin en etkilileri tuz, sirke ve karbonattır.
Doğal Maddelerle Tuvalet Temizliği Nasıl Yapılır?
Püskürmeli bir şişeyi bu doğal maddeleri temizlikte rahat kullanmak için kullanabilirsiniz. Eşit miktarlarda su ve sirkeyi bu şişenin içinde çalkalayarak karıştırın. Bu karışımı tuvalet içi, kenarlarına düzgünce püskürtün. Kokusu keskin ve hoş olmasa da diğer kimyasal temizleyiciler kadar ağır kokmamaktadır. Sirke küf, bakteri öldürmede birebir temizleyici olarak kullanılır. Karışımı bir süre beklettikten sonra bol su ile durulayın.
Tuvalet Temizliği Ayrıntıları
Eğer kimyasal maddeler ile temizlik yapıyorsanız bu maddeleri tuvaletlere az kullanılan gece saatlerinde uygulayıp, sabah bol su ile durulayın. Ardından ortamı havalandırmayı unutmayın. Tuvalet temizliğinde fayanslarda önemlidir. Fayans aralarını cifle temizleyebilirsiniz. Cif ve kireç lekelerini çözen maddeler kullanarak derzlerin beyazlamasını ve fayansların parlamasını sağlayabilirsiniz.
Klozet Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?
Klozet temizliği, alaturka tuvaletlere göre zor temizlenmektedir. Girintili çıkıntılı yüzeyler oldukları için her ayrıntı unutulmadan temizlenmesine özen gösterilmelidir. Tuvalet temizliği için üretilmiş deterjanları direk deterjanıyla dökerek dar yüzeylerine ulaşamazsınız. Bunun için püskürtmeli bir şişe kullanabilirsiniz. Sirkeli su veya çamaşır suyu uyguladıktan sonra beş dakika bekleyin. Klozet temizliği için uygun bir fırça ile iyice fırçalayıp, bol su ile durulayın, sifonu 3 – 4 kere çekmeniz de yeterli olacaktır. Dış yüzeyini sildikten sonra deterjan kalıntısı kalmamasına özen gösterin. Özellikle çamaşır suyu
vb. deterjanlar cilde ciddi zararlar vermektedir. Bu nedenle kalıntı kalmamasına özen gösterilmelidir. Eğer klozetinizde kireç lekeleri bulunuyorsa bunu tuz ruhu ile temizleyebilirsiniz. Kıyafetinize tuz ruhu bulaşmamasına ve uzun süre solumamaya özen göstermelisiniz. Kolanın asidi de lekeler için etkili olmaktadır. Kolayı klozete döküp bir süre bekleyin, ardından sifonu çekin. Lekeler temizlenmiş olacaktır.