Tekil mesaj gösterimi
Alt 17 Kasım 2023, 12:58   #2
Çevrimiçi
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Yanıt: 24 Kasım Öğretmenler Günü ile ilgili Bilgi ve Yazılar

Tarihçesi ve Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk

11 Kasım 1928 tarihinde Bakanlar Kurulu, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e “Millet Mektepleri Başöğretmenliği” unvanını vermişti. Bu unvan 24 Kasım 1928’de Atatürk’ün kabulü ve Millet Mektepleri Talimatnamesi’nin yayımlanması ile resmîleşti.

Sonraki yıllarda 24 Kasım’ı Öğretmenler Günü ilan eden, dönemin Devlet Başkanı Orgeneral Kenan Evren’dir.

Günümüzden tam 41 yıl önce 1981 yılında Atatürk’ün 100. doğum yıl dönümü nedeniyle, onun “başöğretmen” olduğu 24 Kasım tarihinin her yıl ülke çapında Öğretmenler Günü olarak kutlanmasına karar verildi.

26 Şubat 1981’de Resmî Gazete’de yayımlanan “Öğretmenler Günü Kutlama Yönetmeliği” ile Öğretmenler Günü’nün amaçları, kutlama komitelerinin görev, yetki ve sorumlulukları ve kutlama gününe ilişkin esaslar belirlendi.

26 Kasım 1992 tarihinde Öğretmenler Günü ile ilgili kutlamalar, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Her yıl düzenlenen bu kutlamalar Öğretmenler Günü Kutlama Yönetmeliği çerçevesinde gerçekleşir.

1981 yılında dönemin Devlet Başkanı Orgeneral Kenan Evren, ilk 24 Kasım kutlama mesajında öğretmenlere şöyle seslenmişti:

“Sevgili Öğretmenler, 24 Kasımlar sadece Öğretmenler Günü olarak anılmasın, bu gün aynı zamanda en büyük öğretmen Atatürk’ün ideallerinin gerçekleşmesi günü de olsun. Ayrıca bu gün; birlik, beraberlik ve bütünlük içinde yarının Türk çocuklarının Atatürk’ün özlediği şekilde yetiştirildiklerinin de ant günü olsun. Bu vesile ile hepinize mutlu ve aydınlık yarınlar diler, sevgiler sunarım.” (Kaynak: Kenan Evren’in Anıları, Cilt 2, 1991)

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Öğretmenler Günü, Millî Eğitim ve Kültür Bakanlığının kararları doğrultusunda Türkiye’de de geçerli olan 24 Kasım tarihinde kutlanmaktadır.

Bununla birlikte Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası ve Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası, bunun Türkiye’de dönemin askerî rejiminin kararı olduğuna ve 5 Ekim’in daha evrensel bir nitelik taşıdığına işaret ederek kutlamalarını 5 Ekim günü gerçekleştirmektedirler.

Bu Gri Şehrin Tüm Yollarını Rengarenk Boyamak İster,
Bazen Kızar Dünyaya ama Sadece Kendini Üzer...
Göremezler, Kalbindeki Elmasa Erişemezler,
Kanatlarını Rüzgara Açmış, Dur Diyemezler...
Onun Bir Düşü Var ki Asla Bilemezler!

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı