14 Kasım Dünya Diyabet Gününün Anlam ve Önemi
14 Kasım Dünya Diyabet Gününün Anlam ve Önemi

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile Dünya Diyabet Federasyonu’nun (IDF) tarafından, 1921 yılında insülini bularak diyabet hastası milyonlarca hastanın tedavisini mümkün kılan Fredrick Bantig‘in doğum yıl dönümü anısına 14 Kasım tarihini Dünya Diyabet Günü olarak kutlanmasına karar verilmiştir.
Dünya Diyabet Günü, 2006 yılında Birleşmiş Milletler’in 61/225 sayılı kararın kabul edilmesiyle resmi bir Birleşmiş Milletler Günü oldu. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu da 2007’den itibaren 14 Kasım Günü’nü resmi olarak “Dünya Diyabet Günü” olarak tanımıştır.
Diyabet Gününün Amacı
Yaşamımızı olumsuz etkileyen diyabetin sebepleri, belirtileri, tedavisi ve neden olabileceği organ tahribatları açısından halkı aydınlatmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlenen Dünya Diyabet Günü ülkemizde de Sağlık Bakanlığı öncülüğünde kutlanmaktadır.
1955 yılında kurulan Türk Diabet Cemiyeti (TDC), öncülüğünde diyabetin önlenmesi, korunma yolları ve tedavisi hakkında toplumun bilinçlenmesi ve farkındalığın arttırılması ve öneminin vurgulanması amaçlarıyla Sağlık Bakanlığı bünyesinde “Türkiye Diyabet Programı” yürütülmektedir.
Dünyada 463 milyon diyabet hastası var. Dünya üzerinde körlüğün, böbrek yetmezliğinin, travmaya bağlı olmayan bacak kayıplarının, kalp krizi ve inmelerin en sık nedeni diyabettir.
Türkiye, Avrupa’da diyabetin en sık görüldüğü ülke konumunda. Bu şekilde artış devam ederse Türkiye’de 2045 yılında, dünyada erişkin toplumda en fazla diyabetlinin yaşadığı ilk 10 ülke arasına gireceği öngörülüyor.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
“ Kimseyle hiçbir konuda yarış halinde değilim.
Kimseden akıllı, kimseden güzel, kimseden iyi olma gibi bir iddiam yok.
Kimse için 'EN' değilim, 'DAHA' değilim.
Bu devasa iddiasızlığın bana verdiği özgürlüğün hastasıyım. ”
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
|