Tekil mesaj gösterimi
Alt 21 Kasım 2023, 13:45   #1
Çevrimiçi
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Rüzgarın Yönünü Etkileyen Faktörler

Rüzgarın Yönünü Etkileyen Faktörler



Rüzgar yönü, rüzgarın estiği yöne denir. Rüzgar yönü coğrafi yönlerle ifade edilir ve rüzgar oku (jirüet) adı verilen aletle ölçülür. Rüzgarın belirli bir yönden, belirli bir süre boyunca esiş zamanına rüzgarın esme sıklığı adı verilmektedir. Rüzgarlar her zaman aynı yönden esmez. Bir istasyonda öteki yönlere göre daha düzenli ve sık esen rüzgarlara egemen (hakim) rüzgar denir.

Rüzgarın esme yönleri rüzgar frekans diyagramı denilen şekillere işlenerek gösterilir. Rüzgar frekans güllerine bakılarak yer şekillerinin uzanış doğrultuları tahmin edilebilmektedir. Örneğin yandaki resme göre A noktasının kuzey ve güneyine doğru uzanan bir akarsu vadisi olduğu söylenebilir.

Rüzgarlar her zaman yüksek basınç alanlarından alçak basınç alanlarına doğru eser. Rüzgarların yönü yere ve zamana bağlı olarak değişmektedir.

Basınç Merkezlerinin Konumu
Hava hareketi yüksek basınç (YB) alanından alçak basınç (AB) alanlarına doğru olduğu için basınç merkezlerinin konumu, rüzgarların hangi yönden eseceğini belirleyen faktörlerdendir. Basınç merkezleri yer değiştirdikçe rüzgarın yönü de değişir.

Dünya’nın Ekseni Etrafındaki Hareketi (Dinamik Etkenler)
Dünya’nın kendi ekseni etrafında dönmesi sonucunda, rüzgarlar basınç merkezleri arasındaki en kısa yolu izleyemezler. Rüzgarlar, Kuzey Yarım Küre’de hareket yönünün sağına; Güney Yarım Küre’de ise hareket yönünün soluna saparlar.

Yüksek basınç alanlarında rüzgarlar, merkezden çevreye doğru hareket ederlerken alçak basınç alanlarında ise çevreden merkeze doğru hareket ederler.

Yer Şekilleri
Rüzgarlar basınç merkezleri arasında hareket ederlerken yeryüzü şekillerine çarparak yön değiştirirler. Bir bölgede rüzgarın yıl içerisinde en fazla estiği yöne hakim rüzgar yönü adı verilmektedir. Hakim rüzgar yönü yer şekillerine göre ortaya çıkmaktadır.

Kısacası rüzgarlar yer şekillerinin uzanış yönünde esmektedirler. Örneğin bir vadinin veya boğazın içinde rüzgar uzanış yönüne göre yön değiştirir. Genel olarak ise rüzgarın az geldiği yönde doğal bir engel olduğu düşünülmektedir.



Bu Gri Şehrin Tüm Yollarını Rengarenk Boyamak İster,
Bazen Kızar Dünyaya ama Sadece Kendini Üzer...
Göremezler, Kalbindeki Elmasa Erişemezler,
Kanatlarını Rüzgara Açmış, Dur Diyemezler...
Onun Bir Düşü Var ki Asla Bilemezler!

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı