21 Kasım 2023, 13:50
|
#1
|
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
|
Mevsimlik Rüzgarlar (Muson Rüzgarları)
Mevsimlik Rüzgarlar (Muson Rüzgarları)
Yaz ve kış mevsimleri arasında oluşan sıcaklık ve basınç farklarına bağlı olarak mevsimlik rüzgarlar oluşmaktadır. Bu rüzgarlar kışın karalardan denizlere soğuk ve kuru, yazın ise denizlerden karalara doğru nemli ve sıcak olarak eserler. Bu rüzgarlara genel olarak muson rüzgarları adı verilir. Yıl içerisinde yön değiştirdikleri için devirli rüzgarlar da denilmektedir.
Muson rüzgarlarının doğmasında Dünya’nın yıllık hareketi ile kara ve denizlerin farklı ısınma özelliklerine sahip olması etkilidir. Muson rüzgarları yıl içerisinde biri yağışlı, diğeri yağışsız veya az yağışlı iki mevsim oluşmasına neden olurlar. Muson rüzgarları en belirgin olarak Hindistan yarım adası ve Güneydoğu Asya’da görülmektedir.
Yaz Musonları
Yaz mevsiminde karalar denizlere göre daha fazla ısınarak alçak basınç alanları oluşturur. Aynı mevsimde deniz ve okyanuslar daha serin oldukları için yüksek basınç alanı durumundadırlar. Bunun sonucunda, deniz ve okyanuslardan kara içlerine doğru büyük bir hava akımı olur. Bu rüzgarlara yaz musonu denir.- Kısacası yaz aylarında çevresindeki okyanuslardan daha çok ve çabuk ısınan Asya kıtası üzerinde termik alçak basınç alanı oluşması ile meydana gelir.
- Rüzgar denizden karaya doğru eser.
- Okyanuslar üzerinde oluşan yüksek basınç alanından karaya doğru nemli yaz musonları eser.
- Yaz musonları deniz ve okyanuslardan kaynaklandıkları için bol nem taşıyarak etkili oldukları yerlere bol yağış götürürler.
- Yaz musonları Güney Asya ve Güneydoğu Asya kıyılarına bol yağış bırakır. Endonezya ve Malezya’nın güneyine de yağış bırakırlar. Buraların dışında Gine Körfezi civarında da bu rüzgarlara rastlanır.
- Yaz musonlarının etkisi ile Hindistan’ın Çerapunçi bölgesi dünyanın en yağışlı yeridir.
Kış Musonları
Kış mevsiminde karalar, denizlere oranla daha fazla soğuyarak yüksek basınç alanı oluştururlar. Aynı mevsimde denizler ve okyanuslar üzerinde alçak basınç alanı vardır. Bunun sonucunda, karaların iç kesimlerinden deniz ve okyanuslara doğru büyük bir hava akımı olur. Bu rüzgarlara kış musonu denir.- Kısacası kış aylarında Asya kıtası üzerinde termik yüksek basınç, Hint okyanusu üzerinde ise termik alçak basınç alanı oluşması ile meydana gelir.
- Karadan okyanuslara doğru kuru olan kış musonları eser.
- Bu rüzgarlar karadan estiği için yaz musonları kadar nem getirmez ve yağış bırakmaz.
- Ancak, denizler üzerinden geçtikten sonra bir karaya varırlarsa yamaç yağışlarınayol açarlar. Avustralya’nın kuzeyine ve Endonezya-Malezya’nın kuzey kesimleri, Hindistan’ın Doğu Gat dağları, Japonya’nın batısı ve Afrika’nın doğusuna yağış bırakırlar.
|
|
Alıntı
|