Tekil mesaj gösterimi
Alt 01 Aralık 2023, 13:51   #1
Çevrimdışı
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart 1 Aralık Dünya AIDS Günü ile ilgili Bilgi ve Yazılar

1 Aralık Dünya AIDS Günü ile ilgili Bilgi ve Yazılar



AIDS ve AIDS Günü’nün Tarihçesi

1998 yılında başlatılan ve 1 Aralık’ta kutlanan Dünya AIDS Günü, dünyada ilk kez bir sağlık günü olarak kutlandı. Gün, dünyanın dört bir yanındaki herkesin hastalıkla mücadelede bir araya gelmesi ve HIV’den muzdarip olanlara destek olmak ve bu hastalıktan hayatını kaybedenleri anmak için dayanışma içinde olması amacıyla bir fırsattır.

Dünya AIDS Günü’nü oluşturma fikri, 1988 ABD başkanlık seçimleri ile Noel arasındaki medya boşluğundan en iyi şekilde yararlanmak için tasarlandı. Dünya Sağlık Örgütü’nde yeni bir göreve başlayan yayıncı gazeteci James Bunn, bir yıl süren seçim kampanyalarının ardından halkın AIDS’in yayında yer almasına çekileceğine inanıyordu. Meslektaşı Thomas Netter ile birlikte Bunn, 1 Aralık’ı kutlama için ideal tarih olarak değerlendirdi ve sonraki 16 ayı açılış etkinliğini planlamak ve yürütmek için harcadı.

1988’de ilk Dünya AIDS Günü düzenlendiğinde, tahminen 90.000 ila 150.000 kişiye AIDS’e neden olan HIV bulaşmıştı. Yirmi yıl içinde 33 milyondan fazla insan HIV enfeksiyonuyla yaşıyordu ve ilk AIDS vakasının bildirildiği 1981’den bu yana yaklaşık 25 milyon insan hastalıktan öldü.

Sonuç olarak, AIDS bilinci, uluslararası örgütlerin birleştirilmesi ve parasal desteği yoluyla toplumları HIV/AIDS konusunda eğitmekle giderek daha fazla ilgilenmeye başladı.

Birinci Dünya AIDS Günü’nün teması, hedef yaş grubu arasında daha fazla farkındalık yaratmak ve AIDS’in onların yaşamları ve aileleri üzerindeki etkisi için çocuklar ve gençlere odaklanmıştı. AIDS’in uyuşturucu kullanıcıları gibi yaygın olarak damgalanan gruplarla sınırlı olmadığı da ortaya çıktı.

1996’dan itibaren, Dünya AIDS Günü’nün kutlanması, Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Programı tarafından devralındı ​​ve kampanyayı yıllık bir eğitim ve önleme kampanyasına genişletti. Dünya AIDS Kampanyası, 2004 yılında Hollanda’da kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak tescil edildi.
  • 1920’ler’de HIV-1 virüs türü, şempanzelerde bulunan bir virüsle yakından ilişkili olarak Kinşasa’da dolaşmak için ortaya çıktı.
  • 1981 yılında ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri ilk kez AIDS vakasını rapor etti.
  • 1986’da The New York Times haberine göre, bir milyon Amerikalı HIV’den etkilenmişti.
  • 1987’de ilk antiretrival ilaçlar geliştirildi. AZT (zidovudin), HIV’i tedavi etmek için mevcut olan ilk ilaçtır.
  • 2013 yılında Fransa’da yapılan bir çalışmada tedavi edilen 75 kişiden 12’si HIV’den “işlevsel olarak iyileşti” ve antiretroviral tedavi durdurulduktan sonra bile virüsün geri dönüşü olmadı.



Bu Gri Şehrin Tüm Yollarını Rengarenk Boyamak İster,
Bazen Kızar Dünyaya ama Sadece Kendini Üzer...
Göremezler, Kalbindeki Elmasa Erişemezler,
Kanatlarını Rüzgara Açmış, Dur Diyemezler...
Onun Bir Düşü Var ki Asla Bilemezler!

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı