Tekil mesaj gösterimi
Alt 05 Aralık 2023, 12:58   #1
Çevrimdışı
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart 2 Aralık Dünya Köleliğin Kaldırılması Günü ile ilgili Bilgi ve Yazılar

2 Aralık Dünya Köleliğin Kaldırılması Günü ile ilgili Bilgi ve Yazılar

Kölelikle Mücadele Günü Tarihçesi
Bugün dünyada hala var olan modern köleliğin tüm biçimlerini kınamak ve farkındalık oluşturmak için özel olarak ayrılmış bir gün olarak dünyanın dört bir yanındaki hükümetler, kuruluşlar ve insanlar tarafından kutlanmaktadır.

Birleşmiş Milletlere bağlı Uluslararası Çalışma Örgütü, modern köleliğin kurbanlarının sayısını dünya çapında 40 milyon olarak veriyor. Modern kölelik herhangi bir bağlayıcı yasa tarafından tanımlanmasa da, kelime zorla çalıştırma, borç esareti, zorla evlendirme, insan ticareti gibi uygulamaları ve bir mağdurun şiddet, zorlama, baskı, aldatma veya gücün kötüye kullanılması gibi uygulamaları kapsamaktadır.

1808 yılında ABD Kongresi Köleliği Yasakladı; Kongre, köleleştirilmiş kişilerin ithalatını yasakladı, ancak bu yasak için baskı daha önce Amerikan Devrimi sırasında kuzey kolonilerinde başlamıştı. 1866 yılında ise Küba’da Son Dans; Bilinen son köle gemisi 1866’da Küba’ya esir taşıyordu.


BM Kölelik Çalışma Grubu, 1985’te Köleliğin Kaldırılması için Dünya Günü olarak değerlendirilmek üzere tarihi teklif eden bir rapor sundu. 2 Aralık tarihi, modern köleliğin vahşetine ışık tutsa da veya daha iyi bir insanlık için ilham vermeye çalışsa da tam on yıl öncesine kadar Uluslararası Köleliğin Kaldırılması Günü tanınmıyordu.

Birleşmiş Milletlerin tavsiyesi her türlü köleliği içeriyordu. 1995 yılına gelindiğinde Birleşmiş Milletler Çalışma Grubu’nun on yıl önce kölelikle ilgili raporunu takiben dünya, 2 Aralık Uluslararası Köleliğin Kaldırılması Günü olarak tanımaya başladı ve ilk olarak dünya genelinde kutlandı.

Uluslararası Çalışma Örgütü, Kasım 2016’da uygulanan ve zorla çalıştırmayı ortadan kaldırmaya yönelik küresel çabalara yardımcı olmayı amaçlayan “hukuki olarak bağlayıcı yeni bir protokol” kabul etti.



Bu Gri Şehrin Tüm Yollarını Rengarenk Boyamak İster,
Bazen Kızar Dünyaya ama Sadece Kendini Üzer...
Göremezler, Kalbindeki Elmasa Erişemezler,
Kanatlarını Rüzgara Açmış, Dur Diyemezler...
Onun Bir Düşü Var ki Asla Bilemezler!

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı