Tekil mesaj gösterimi
Alt 05 Aralık 2023, 13:01   #7
Çevrimdışı
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Yanıt: 2 Aralık Dünya Köleliğin Kaldırılması Günü ile ilgili Bilgi ve Yazılar

Köle Ticareti ve Köleliğin Kaldırılması Hakkında 5 İlginç Gerçek

1- Dünya genelinde 40 milyon insan modern kölelikle karşı karşıya;
Uluslararası Çalışma Örgütü’ne göre, dünya çapında 40 milyondan fazla insan zorla çalıştırma, borç esareti, zorla evlendirme ve insan ticareti gibi modern köleliğin kurbanı. Günümüzde dünya genelinde 24,9 milyonu zorunlu çalıştırma ve 15,4 milyonu zorla evlendirme olmak üzere tahminen 40,3 milyon insan modern kölelik içindedir.

Birleşmiş Milletler araştırmasına göre zorla çalıştırılan ve evlendirilen “modern kölelerin” sayısı ise 50 milyona ulaştı.

2 – Zorla çalıştırılan 150 milyar dolar kâr sağlıyor
Uluslararası Çalışma Örgütü, şu anda dünya çapında 21 milyon zorla çalıştırma kurbanı olduğunu ve her yıl kişisel ekonomide toplam 150 milyar dolarlık yasadışı kâr oluştuğunu tahmin ediyor. Zorla çalıştırılan 24,9 milyon insandan 16 milyonu ev işleri, inşaat veya tarım gibi özel sektörde sömürülmektedir; 4,8 milyon insan zorla cinsel sömürüye maruz kalıyor ve 4 milyon insan devlet yetkilileri tarafından zorla çalıştırılıyor.

3- Köleleştirilenlerin dörtte biri çocuk
Modern kölelik biçimlerine tanık olan her dört kişiden birinin çocuk olduğu tahmin ediliyor.

Kadınlar ve kızlar, zorla çalıştırmadan orantısız bir şekilde etkileniyor ve bu oran, ticari seks endüstrisindeki mağdurların %99’unu ve diğer sektörlerdeki %58’ini oluşturuyor.

4 – Transatlantik Köle Ticareti ile 12 milyon Afrikalı köle taşındı
Kayıtlara göre, Transatlantik Köle Ticareti ile 16. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar Atlantik Okyanusu üzerinden Amerika’ya tahminen 12 milyon Afrikalı insan taşındı. Transatlantik Köle Ticareti sırasında köleleştirilmiş Afrikalıların çoğunluğu Karayipler veya Brezilya’ya nakledildi.

5 – Köleliğin kaldırılması için ilk başkaldırı
230 yıl önce 1791’de 22 Ağustos’u 23 Ağustos’a bağlayan gece o zamanki adı Santo Domingo olan bugün Haiti ve Dominik Cumhuriyeti arasında paylaşılan adada yaşandı. İsyancılar, 5 yıl süren silahlı mücadelenin sonunda hem özgürlüklerini kazandı hem de sömürge yönetiminden bağımsız bir devlet kurmayı başardı.

Bu Gri Şehrin Tüm Yollarını Rengarenk Boyamak İster,
Bazen Kızar Dünyaya ama Sadece Kendini Üzer...
Göremezler, Kalbindeki Elmasa Erişemezler,
Kanatlarını Rüzgara Açmış, Dur Diyemezler...
Onun Bir Düşü Var ki Asla Bilemezler!

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı