Tekil mesaj gösterimi
Alt 05 Aralık 2023, 13:22   #1
Çevrimiçi
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü ile ilgili Bilgi ve Yazılar

5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü ile ilgili Bilgi ve Yazılar



Dünyada ve Türkiye’de Kadın Hakları Tarihi

Mustafa Kemal Atatürk’ün 5 Aralık 1934’te Seçim Kanunu’nda değişiklik yapılmasını sağlayarak Fransa, İtalya, Belçika ve İsviçre gibi ülkelerden önce Türk kadınına seçme ve seçilme hakkını verdiğini biliyor muydunuz?

Atatürk devrimlerinin en önemlilerinden biri de hiç kuşkusuz kadınlara tanınan seçme ve seçilme hakkı olmuştur. 5 Aralık 1934’de Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile kadınların ilk kez oy kullanmasının ve aday olabilmesinin önü açıldı. Bu kanunla birlikte Türkiye, Fransa, İtalya, Belçika ve İsviçre gibi ülkelerden önce kadınlara bu hakkı tanıyan ülke oldu.

Türkiye’de 17 Şubat 1926’da İsviçre Medeni Kanunu örnek alınarak TBMM’de kabul edilen ve 4 Ekim 1926 tarihinde yürürlüğe konulan Türk Kanunu Medenisi diğer adıyla Türk Medeni Kanunu ile kadının hukuki statüsünün değiştirilmesinden sonra kadına hem aile içinde hem de birey olarak eşit haklar tanınmıştır.

Türk kadını 3 Nisan 1930’da yapılan yerel seçimlerde oy kullanma hakkını elde etti. 1930’da belediye seçimlerinde seçilme hakkının tanınmasından sonra, 1933’te Türk kadınları köy meclisine de seçilme hakkı kazandılar. Dört yıl sonra, 5 Aralık 1934’te çıkarılan yasayla Türk kadınları, diğer birçok ülkeden önce tam genel oy hakkını elde etmiş oldular.

Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri, 19. anayasa değişikliğinin ardından 1920 yılına kadar kadınlara oy hakkı vermedi. Türk hükümeti, o zamanlar Orta Doğu’da alışılmadık bir uygulama olan kadınlara doğum izni de verdi ve o zamanlar Orta Doğu’da yaygın bir uygulama olmayan kadınların eğitimi için de mali destek sağlandı. Aynı zamanda Türkiye, kızlara yönelik eğitim programları gibi kadınlara sosyal hizmetler de sağladı.

1893’te Yeni Zelanda, kadınlara ulusal düzeyde oy kullanma hakkı veren ilk ülke oldu. Avustralya kadınlara 1902’de oy kullanma hakkı verdi. Kanada’da çoğu eyalet 1917 ile 1919 arasında kadınların oy hakkını yürürlüğe koydu.

İtalya’da 1945, Fransa’da 1944, Belçika’da 1960, İsviçre’de 1971 yılında kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesiyle Türkiye ve Türk kadınları diğer medeniyetlere de öncü olmuştur.



Bu Gri Şehrin Tüm Yollarını Rengarenk Boyamak İster,
Bazen Kızar Dünyaya ama Sadece Kendini Üzer...
Göremezler, Kalbindeki Elmasa Erişemezler,
Kanatlarını Rüzgara Açmış, Dur Diyemezler...
Onun Bir Düşü Var ki Asla Bilemezler!

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı