İki günü eşit olan aldanmıştır" diye buyurur, sevgili peygamberimiz. Okumak mükemmel insan olmanın en önemli adımıdır. İdeal olana ulaşabilmek, ilim öğrenmekle mümkündür. Bizim kültürümüz, okumanın gayesini kendini bilmek olarak yorumlar; "İlim okumaktan garaz, kendi özün bilmektir" der, Türkçe'nin süt dişleri Yunus Emre.
Okuyarak olayların ve gelişmelerin iç yüzünü öğrenen, gerçek hakikati bilen bir kişi öncelikle kendisine olan güvenini artırır. Bu yönüyle okumayı; özgüveni artırmanın etkili bir yöntemi sayabiliriz. Okumak aynı zamanda düşünce ufkunu genişletmesiyle, geniş bir görüş açısı sağlayarak, insanlara olayları inceleme yeteneği kazandırır.
Ayrıca okuyan kişiler çok okumanın beraberinde getirdiği zengin kelime dağarcığına sahip oldukları için, hikmetli ve etkileyici konuşarak hitap ettikleri kişilerde etki de uyandırırlar. Bu etki ise insanlarla ilişkileri güçlendirmekte, kişiye daha sosyal bir karakter kazandırmaktadır. Dahası, geniş kelime dağarcığı, insanın daha fazla kavramla düşünebilmesini de sağlar. Yani düşünce kapasitesini ve kültür düzeyini artırır. Boş zamanlarını, çoğu zaman hiçbir gerekli bilgi aktarmayan televizyon karşısında geçirmek yerine kitap okuyarak değerlendiren kişiler; edindikleri faydalı bilgi ve kültür sonucunda toplum içinde saygın ve etkili bir kişiliğe sahip olurlar. Tüm bu özellikler, kişilerin öncelikle kendileri için okumaları gerektiğinin çok önemli bir göstergesidir. Okuyarak kendini geliştiren kişiler ise elbette çevrelerinde gelişen olaylara da hâkim olacak ve toplum içinde eğitim seviyesinde zamanla bir ilerleme sağlanacaktır.
Okuyarak zaman kazanın
Genellikle iş sonrası veya evde televizyon karşısında amaçsızca, kanal kanal dolaşarak boşa geçirilen zamanlar, kitap okuyarak geçirilebilecek en verimli zamanlardır. Bunun yanı sıra otobüs, tren, taksi ve uçak gibi ulaşım araçlarında seyahat ederken zorunlu olarak geçen boş zamanlar da kitap okuyarak değerlendirilebilecek anlardır. Özellikle bekleme yapılan yerlerde kitap okumak, geçirilen zamanı hem zevkli hale getirecek hem de kişinin yeni bir şey daha öğrenmesine vesile olacaktır.
Her gün bir saatinizi kitap okumaya ayırın
Aile içerisinde yapılan ufak bir sözleşme ile her günün belirli bir saati kitap okumak için ayrılabilir. Her gün bir saatlik okuma sonucunda bir yıl boyunca toplam 120 kitap bitirebilirsiniz. Ya da sadece bir ay boyunca dört ya da beş ciltlik bir tefsir külliyatını bitirebilirsiniz. Aslında ne kadar az zamanla ne kadar çok şey yapabildiğimizin farkına varmak gerekiyor.
Aile üyelerinin tamamının hazır bulunduğu ortamlarda çok defa herkes televizyona bakarak zaman öldürüyor. Televizyonu tamamen kapatmanız daha faydalıdır ama bunu söylemiyoruz, sadece bir saat daha az televizyon diyoruz.
Okuyarak ömrümü nasıl uzatabilirim?
Kabaca şöyle hesap etmek mümkün; İnsanoğlu ömrünün çok ciddi bir kısmını uyuyarak geçiriyor. 60 yıl yaşayan biri, bu altmış yılın ortalama olarak yirmi yıla yakınını uyuyarak geçiriyor. Altmıştan yirmiyi çıkardığımızda kırk kalıyor. Demek ki, 60 yıl yaşayan biri aslında 40 yıl yaşamış demektir. Televizyon karşısında geçirdiğimiz yılları da boşa giden yıllar olarak düşünürsek televizyondan başımızı çevirip okuduğumuz her satır, yaşamımızı uzatıyor demektir.
Kitaplara âşık olun!
Aşk, bir şeye karşı duyulan şiddetli arzu ve istek olarak adlandırılır. Her sağlıklı Mümin'in de kitaplara âşık olması gerektiğini söylemeliyiz. "İlim Çin'de dahi olsa gidip alınız" diyen bir peygambere inananlar kitaba âşık olmaz da ne yapar?
Kitaplara âşık olmak; hayatı anlamaya giden yola dâhil olmak demektir. Çünkü her kitap, her biri ayrı bir âlem olan farklı yazarların kendilerine ait sırlarını keşfetmek demektir. Kendi âlemimizi genişletmenin yolu da, her biri farklı bir âlemin kaleminden çıkan kitapları okumaktır. Peygamber efendimizin "İki günü eşit olan aldanmıştır" hadis-i şerifini ilim ve öğrenme konusuyla birlikte düşündüğümüzde, okumanın ve her gün yeni bir şeyler öğrenmenin ehemmiyeti de ortaya çıkmış olur.
Şiir, hikâye, roman, deneme, evliya menkıbeleri, kıssalar Türü ne olursa olsun daima çantamızda, ellimizin altında bir kitap bulunmalıdır. En az ayda bir kitap okumak zorundayız. İlk emri "oku" olan bir dinin müminleri olarak, okumayla olan ilişkimizi düzeltmek zorundayız. Evlerindeki kitapları, vitrinlere ve bir sürü gereksiz eşyaya yer açmak için evden gönderen anne-babalar, çocuklarının hayırlı olmasını değil zengin olmasını istemiş olurlar. Ayrıca, annesini ya da babasını kitap okurken göremeyen çocuk, kitap okuma alışkanlığını kazanamaz. Kitap okumak zorundayız. Erdemli bir insan, sağlıklı bir Mümin, vefalı bir arkadaş, anlayışlı bir eş, müşfik bir anne olmak için okumak zorundayız. Kısacası, daha huzurlu bir hayat için kitaplarla ilişkimizi güçlendirmeliyiz.
Çok tekrarlanan sorunlar
Yalanlamak ve reddetmek için okuma! İnanmak ve her şeyi kullanmak için okuma! Konuşmak ve nutuk atmak için de okuma! Tartmak, kıyaslamak ve düşünmek için oku! - Francis Bacon
Okuyamıyorum, hemen sıkılıyorum
Sizin için ilk etapta roman okumayı tavsiye ediyoruz. Uzun metinleri ya da kalın kitapları okurken sıkılıyorsanız ilk yapmanız gereken, elinize güzel bir roman almaktır. İkinci olarak yapmanız gereken ise, kitabın dışındaki dünyayı okuma sırasında kafanızdan silmeye çalışmaktır. Kendinizi kitaba ve içinde anlatılana vermeye bakın.
Anlamıyorum: Yeni bir kitap okurusunuz. Bu güne kadar kitaplarla bir işiniz olmadı. Ama artık okumak istiyorsunuz. Sizin için kısa hikâyeler tavsiye ediyoruz. Dili yalın ifadeleri kolay, anlatımı basit olan kısa hikâye kitaplarıyla okuma yolculuğuna başlamalısınız.
Okumak istemiyorum
Okumak istemiyorsunuz çünkü okumaya değer vermiyorsunuz. Dünyada elde etmeye çalıştığınız şeyleri, okumakla elde edemeyeceğinizi düşünüyorsunuz. Okumaya ihtiyacınız olmadığını, okumadan da istediğinizi yapabileceğinizi zannediyorsunuz. Ama fena halde yanılıyorsunuz. Okumanın dışında kurduğunuz dünya yalandır. Vefa ve sadakatin olmadığı bir dünyadır orası. Çünkü en basit haliyle, insan cennete gitmek için bile okumak zorundadır. Allah'ın emirlerini ve peygamberin hayatını nasıl öğrenebiliriz?
Kitapla ilgili söylenenler- Kalem kılıçtan üstündür. Zira berikisi, yakından tesir ettiği halde ötekisi çok uzaktan tesir eder. İmam Kastalani
- Bana kitaplarını göster, sana çocuklarının ne ruhta olduğunu söyleyeyim. W. Stakel
- Bir ülkede okumaya karşı istek artmadıkça, gaflet ve gafletten doğacak felaket azalmaz. B. Franklin
- Ömrünün dörtte üçünü okumakla geçiren muhakkak namuslu olur. Diderot
- Genç insanları yaşlarına göre olgunlaştıran ve ihtiyarları gençleştiren şey samimiyetle söylemeliyim ki, okumaya karşı gösterdikleri derin sevgidir. - W. Murdoch
- Size en çok yardım eden kitaplar sizi en çok düşündüren kitaplardır. - T. Walker