Tekil mesaj gösterimi
Alt 06 Ocak 2024, 21:09   #1
Çevrimiçi
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart 4 Ocak Dünya Braille Günü ile ilgili Bilgi ve Yazılar

4 Ocak Dünya Braille Günü ile ilgili Bilgi ve Yazılar

Dünya Braille Günü Tarihi
‘Braille’ terimi, görme engellileri için dünya çapında okuma ve yazma için kullanılan körler alfabesinin sistemini icat eden Fransız eğitimci ve mucit Louis Braille’den adını almıştır.

Louis Braille, çocukken yanlışlıkla babasının saraç iğnesiyle sol gözüne hasar vermesiyle görme yeteneğini kaybeden bir Fransız’dı. 10 yaşından itibaren Fransa’daki Kraliyet Kör Gençlik Enstitüsü’nde zaman geçirdi ve burada kabartmalı nokta sistemini formüle etti ve sonunda Braille olarak bilinen körler alfabesi sistemini icat etti. genel forum sitesi forumadasi.com

Braille, çalışmasını tamamladı, altı noktalı hücrelere dayalı bir kod geliştirdi, parmak ucunun tüm hücre birimini tek dokunuşla hissetmesini ve bir hücreden diğerine hızla geçmesini sağladı. Sonunda, Braille yavaş yavaş tüm dünyada kör insanlar için ana yazılı bilgi biçimi olarak kabul edilmeye başlandı. Ne yazık ki Braille, icadının ne kadar yararlı olduğunu görme fırsatı bulamadı. Kraliyet Enstitüsü’nün Braille alfabesi öğretmeye başlamasından iki yıl önce, 1952’de vefat etti.

Körler ve görme engelliler için bir erişilebilirlik dünyası açan Braille’in muhteşem yardımı, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu (UNGA) tarafından kabul edildi. Kasım 2018’de 4 Ocak Dünya Braille Günü ilan edildi. İlk kez Dünya Braille Günü ertesi yıl uluslararası bir gün olarak olarak kutlandı.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından bir bildiriyle seçilen etkinliğin tarihi olan 4 Ocak, Louis Braille’in doğum günü olarak seçilmiştir.



Bu Gri Şehrin Tüm Yollarını Rengarenk Boyamak İster,
Bazen Kızar Dünyaya ama Sadece Kendini Üzer...
Göremezler, Kalbindeki Elmasa Erişemezler,
Kanatlarını Rüzgara Açmış, Dur Diyemezler...
Onun Bir Düşü Var ki Asla Bilemezler!

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı