Tekil mesaj gösterimi
Alt 10 Ocak 2024, 16:16   #4
Çevrimiçi
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Yanıt: 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü ile ilgili Bilgi ve Yazılar

Türkiye’nin en eski ve ilk gazetesi hangisidir?
Tanzimat Döneminin ve Osmanlı Devleti’nin ilk resmi gazetesi olan Takvim-i Vakayi, 2. Mahmut’un çabalarıyla, devlet eliyle, devlet matbaasında memurlar vasıtasıyla 11 Kasım 1831’de haftalık olarak yayınlanmaya başlamıştır.

1840 yılında İngiliz William Nosworthy Churchill tarafından kurulan Ceride-i Havadis (Haber Dergisi), Osmanlı editör ve yazarları yönetiminde güncel olaylardan haber alma iştahının oluşmasında öncü rol oynadı. Ceride-i Havadis, Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk yarı resmi gazetesiydi ve 1840’tan 1877’ye kadar yayınlandı.

1923’te Mustafa Kemal (Atatürk) önderliğinde Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla birlikte basın, diğer kurumlarla aynı dramatik merkezileşmeye tabi oldu ve esasen Cumhuriyet Halk Partisi devlet için bir kitlesel seferberlik organı haline geldi. genel forum sitesi forumadasi.com
  • Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Mustafa Kemal Paşa’nın başkanlığında Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Heyet-i Temsiliyesi’nin yayın organı olarak Hakimiyet-i Milliye 10 Ocak 1920’de Ankara’da yayın hayatına başladı.
  • 7 Mayıs 1924 tarihinde kurulan Cumhuriyet Gazetesi, tek ulusal gazete olarak kaldı. Cumhuriyet gazetesinin isim babası Atatürk’tür.
  • 1931’de bir basın yasası çıkarılana kadar bölgesel gazetelerin çoğu hükümetin kontrolü altındaydı.
  • Cumhuriyet döneminin ilk basın yasası sayılan Matbuat Kanunu 25 Temmuz 1931 tarihinde kabul edildi, 27 Temmuz 1931’de yürürlüğe girdi.
  • Tan gazetesi, 1926 tarihinde ilk kez Milliyet adı altında çıkarılmıştır. Gazete 11 Şubat 1926 tarihinde yayın hayatına başlamıştır.
  • Milliyet gazetesinin ilk sayısı 11 Şubat 1926 tarihinde Atatürk’ün izniyle Siirt Milletvekili Mahmut Soydan tarafından yayımlanmaya başladı. 1 Aralık 1928 yılına kadar Osmanlı Arap harfleriyle basılan gazete, 1935 yılında Ali Naci Karacan tarafından satın alınarak Tan adıyla yayımına devam etti.
  • Hürriyet Gazetesi, 1948’de Sedat Simavi tarafından kurulmuş ve 1 Mayıs 1948’de “Ürdün ve Irak orduları Filistin’e girdi” manşetiyle ilk sayısını yayınlamıştır.

Bu Gri Şehrin Tüm Yollarını Rengarenk Boyamak İster,
Bazen Kızar Dünyaya ama Sadece Kendini Üzer...
Göremezler, Kalbindeki Elmasa Erişemezler,
Kanatlarını Rüzgara Açmış, Dur Diyemezler...
Onun Bir Düşü Var ki Asla Bilemezler!

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı